
We gaan per positie de rechten en plichten van Rood, 
Geel en Groen doornemen met de relevante regels. 
Alle overige boten (blauw) hebben wel invloed maar 
alleen zijdelings op de gekleurde drie.

In positie 1 heeft de Rood de plicht om vrij te blijven 
van alle boten voor haar. Voorrangsregel 12 is van 
toepassing: een boot vrij achter moet vrij blijven van 
een boot vrij voor. De gele en groene boten voor Rood 
hoeven onder de regels geen actie te ondernemen, 
anders dan er zich van bewust zijn dat er boten zijn die 
van achter aan kunnen komen varen. Rood heeft geen 
rechten t.o.v. Geel en Groen, maar mag, in tegenstelling 
tot die twee, van koers wijzigen zonder beperkingen.

In positie 2 ontstaat de overlap met Geel. De boeg van 
Rood passeert de haakse lijn door de spiegel van Geel. 
Vanaf dat moment is er een andere voorrangsregel van 
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toepassing, namelijk regel 11: de boot aan loef moet vrij 
blijven van de boot aan lij. Dus krijgt Rood voorrang en 
Geel moet vanaf dat moment vrij blijven. Maar omdat 
Rood van achteren aankomt en de overlap “maakt”, 
heeft Rood een beperking op dat voorrangsrecht. 
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Die beperking staat in regel 15: Rood moet Geel 
aanvankelijk ruimte geven om vrij te kunnen blijven.

Is de boeg van Rood zo dicht naast de spiegel van Geel 
gekomen, of is het snelheidsverschil tussen de twee 
boten zo groot, dat Geel geen ruimte heeft om te 
reageren, dan is Rood fout. Zij geeft onvoldoende 
ruimte aan de boot die moet vrij blijven. 

Regel 15 heeft een tijdsfactor ingebouwd. In de zin 
staat het woord: “aanvankelijk”. Dat houdt in dat 
naarmate het moment van ontstaan van de overlap 
verder in het verleden is komen te liggen, de ruimte die 
Geel heeft om te reageren, minder wordt. Totdat er 
geen ruimte voor Geel meer overblijft als de beperking 
op de voorrang van Rood is opgeheven.

Tekening 1: een startlijn vol met boten

Welke rechten en plichten heeft een boot die van achter een overlap tot stand 
brengt? Je kunt hierbij denken aan een start situatie waarbij boten van achteren 
op komen varen, maar ook voor-de-wind richting een boei.
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Die tijdsfactor – zeg maar: hoe lang Geel mag rekenen 
op bescherming – is niet uit te drukken in een vast 
aantal seconden. Die tijd is afhankelijk van een aantal 
factoren; 
•	 De heersende omstandigheden: in vier knopen wind 	
	 heeft Geel tijd nodig om op gang te komen. Zij lag 	
	 immers praktisch stil voor de lijn. Waait het 12 
	 knopen dan kan Geel veel sneller reageren.
•	 Zijn er andere boten? Bijvoorbeeld aan loef van 
	 Geel die tijd moeten krijgen om te reageren. Dat 	
	 verlengt dan weer de beschermingstijd van Geel.
•	 En verder, het type boten waar het om gaat. Een 	
	 GWS schouw verlijert sneller dan een 16m2, dus die 	
	 heeft meer ruimte nodig. Daardoor blijft regel 15 	
	 voor de Schouw langer van kracht.
Kortom, regel 15 geeft Geel bescherming, maar die 	
is, afhankelijk van te beoordelen omstandigheden en 	
factoren, ook weer niet oneindig.

Naast regel 11 en 15 is er nog een factor die Rood- en 
Geel’s plichten beïnvloed in deze situatie; de definitie 
van vrij blijven.

Het eerste deel van de definitie zegt: Een boot blijft 
vrij als de boot met voorrang haar koers kan zeilen 
zonder de noodzaak van ontwijkende handelingen. 
Zolang Rood zonder hinder rechtdoor kan blijven 
varen, voldoet Geel in ieder geval aan dat deel van de 
definitie, en blijft vrij. De hoek tussen de koerslijnen 
van Rood en Geel is daarbij de bepalende factor. 
Lopen die koersen parallel, dan hoeft Geel niet zoveel 
te doen, anders dan niet te veel verlijeren. Vaart Rood 
een hogere koers en dan zal Geel wel meteen moeten 
reageren en op moeten loeven, om vrij te blijven.
Of, heeft Geel haar giek helemaal uitstaan naar lij en 
zou Rood deze kunnen raken als zij rechtdoor vaart, 
dan moet Geel reageren door haar schoot aan te halen 
en te zorgen dat Rood niet moet afvallen om een 
aanvaring te vermijden.

Het tweede deel van de definitie vrij blijven maakt het 
nog een beetje gecompliceerder. Er is een overlap en 
dan zegt de definitie: Een boot blijft vrij als de boot 
met voorrang bovendien van koers kan veranderen in 
beide richtingen ZONDER direct een aanraking te 
veroorzaken.

Als Rood te dicht naast Geel de overlap maakt, zodat 
zij niet kan oploeven zonder Geel meteen te raken, 
blijft Geel niet vrij. Maar dat komt door de te krappe 
positie die Rood heeft gekozen en dus overtreedt 
Rood regel 15. Daar kan Geel niks aan doen.
Als Rood netjes op één meter naast Geel de overlap 
maakt en daarna verlijert Geel naar haar toe, zodat 
er weer een te kleine afstand ontstaat, zodat Rood 
niet meer kan loeven zonder Geel meteen te raken, 
blijft Geel niet vrij. Dat kan echter, afhankelijk van 
de omstandigheden, de schuld van Geel zijn en dan 
overtreedt Geel regel 11. In 6 knopen met vlak water is 
Geel fout. In 20 knopen met driekwart meter golven, 
misschien niet. 

Het lijkt dat in onze start situatie, Geel genoeg 
bescherming van regel 15 en de definitie van vrij blijven 
heeft, om lekker te blijven liggen. En ik moet bekennen 
dat dat in de praktijk ook meestal zo uitpakt. 
Er zit echter een vreselijk grote adder onder het gras. 
Geel MOET reageren. Geel moet iets doen dat 
aantoont dat zij probeert vrij te blijven van Rood, 
zodra dat nodig is. Schoot aanhalen (rustig, zodat de 
boot niet te hard verlijert) en over de startlijn te vroeg 
starten is een optie die Geel niet wil, maar als dat 
nodig is om vrij te blijven van Rood, dan moet Geel dat 
doen. Doet Geel dat niet, dan is zij fout.
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In een dergelijke protestsituatie vraag ik altijd naar 
wat Geel heeft gedaan om vrij te blijven. Komt daarop 
een onbevredigend antwoord, dan is de balans van 
waarschijnlijkheid in het voordeel van Rood.

Wow, van positie 1 naar 2 en ik ben al twee bladzijden 
aan het uitleggen. Wat gebeurt er in positie 3?
In positie 3 is de overlap met Geel al een poosje aan de 
gang maar ontstaat er ook een overlap met Groen. De 
boeg van Rood passeert de haakse lijn door de spiegel 
van Groen. Het verschil met overgang tussen Rood en 
Geel is dat in deze situatie de voorrangsregel 
weliswaar wijzigt van regel 12 naar regel 11, maar de 
voorrangsboot niet wisselt. Groen was de boot met 
voorrang en Groen blijft de boot met voorrang. Er is 
dus geen regel die een beperking aan Groen oplegt. 
Groen hoeft absoluut geen ruimte aan Rood te geven 
om vrij te blijven. Dat was de plicht van Rood en dat 
blijft de plicht van Rood.

Is het “gaatje” tussen Groen en Geel te krap en Rood 
schuift er toch tussen, is de kans groot dat Rood, 

Tekening 4: Positie 3

of niet vrij blijft van Groen en regel 11 overtreedt, of 
onvoldoende ruimte geeft aan Geel om vrij te kunnen 
blijven en regel 15 overtreedt. 
Het hangt van de omstandigheden af hoe groot die 
opening moet zijn om er tussen te kunnen. Mijn risico 
inschatting geeft aan dat Rood hier de kwetsbaarste 
positie heeft onder de regels (zeg 60% kans op DSQ), 
gevolgd door Geel (25%) en dan Groen (5%). Voor de 
rekenaars onder jullie, de laatste 10% is voor de 
onzekerheidsfactor tussen wat er op het water is 
gebeurd en wat er in de kamer aan tafel wordt 
vastgesteld.

Okay, ingewikkeld genoeg maar nog te volgen, 
nietwaar? Ik wou dat ik het antwoord nu kon afsluiten, 
maar helaas, er is nog een regel die vaak in het geding 
is in deze situatie. Regel 16!
Regel 16 is een beperkingsregel voor de voorrangsboot 
en alleen voor een voorrangsboot. Zodra die van koers 
wijzigt, moet de boot die vrij moet blijven, ruimte 
krijgen om dat te kunnen doen. Als Rood in een 
opening schuift en dan meteen begint te loeven 
(Omhoog, Omhoog!) gaat haar kans op een DSQ 
van 60% naar 80% of misschien nog wel hoger als de 
koerswijziging abrupt of te snel gaat.

Rood heeft weliswaar voorrang op Geel, maar nu niet 
alleen een beperking onder 15 maar ook nog eens een 
beperking onder 16. Geel zal, ondanks dat zij daar op 
reageert, nauwelijks kans maken om vrij te blijven met 
de geringe snelheid die zij heeft. Helemaal niet omdat 
zij niet kan loeven zonder boten aan loef de kans te 
geven te reageren. Geel is dan namelijk voor die boten 
een voorrangsboot die van koers wijzigt met een 
beperking onder 16. En zo schuift de verantwoordelijk-
heid door naar loef, tot we bij de “hoogste” boot naast 

het startschip zijn aangekomen, die niet kan loeven 
omdat zij dan dat startschip zal raken….. En een boot 
dwingen om een merkteken te raken is DSQ.

Als de rij vol is onder de startlijn gaat de kans op 
een DSQ voor Rood, die inparkeert EN begint te 
loeven, naar 90%!

Tactisch gezien is het voor Geel van belang dat er 
onder haar geen opening is waar een boot tussen past. 
Niet te klein, want dan zal zij meer moeten doen om 
vrij te blijven van Groen, maar ook niet zo groot dat 
Rood er tussen kan. Daarom zie je vaak dat voordat
een boot van achter de kans krijgt om een overlap te 
maken, de boot vrij voor, afvalt om het gat te dichten. 
Zij kan dat doen omdat zij als boot met voorrang, 
zonder overtreding van regel 16, toch voldoende 
ruimte laat aan Rood om vrij te blijven. Is de overlap 
eenmaal ontstaan, dan kan afvallen niet meer. 
NB: Als Geel afvalt wijzigt haar vaarrichting en dus 
ook de haakse lijn door haar spiegel. Er is een kans dat 
dat net genoeg is om de overlap met Rood te maken. 
Regel 15 hoor ik jullie zeggen, maar NEE. Als een boot 
die voorrang heeft dat recht zelf “weggeeft”, is regel 15 
niet van toepassing. Geen beperking voor Rood, dus. 
Timing is voor Geel essentieel!

Ook voor Groen is een boot op je heup tactisch niet 
voordelig. Als Rood daar kan overleven tot na de start 
heeft Groen een probleem met keuzes. Zij wordt dan 
in ieder geval gedwongen links te gaan en kan niet 
overstag totdat Rood gaat of voldoende afstand is 
opgebouwd. Oploeven voor Groen heeft meer risico 
dan voor afvallen voor Geel. Groen is immers de boot 
met voorrang die koers wijzigt en dus ruimte moet 
geven aan Rood om vrij te blijven. En als Rood al een 
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overlap met Geel heeft, kan zij niet loeven zonder 
regel 16 zelf te overtreden. 

Zijn we er nu? 
Nee, nog niet; Hoofdstuk B komt, op één regel na (14), 
helemaal aan bod in deze editie. We moeten het nog 
hebben over regel 17. 
Rood komt van vrij achter, op een afstand van 
minder dan twee van haar romplengtes en maakt een 
lijwaartse overlap, dus gaat regel 17 aan. Die zegt dat 
Rood niet hoger dan haar juiste koers mag zeilen,
tenzij ...
Voor de start is er geen juiste koers. Dus regel 17 heeft 
voor het startsein geen invloed op de koers van Rood. 
Zij mag loeven tot in de wind (onder de beperking 
van 15 en 16). Maar na het startsein is er wel een juiste 
koers. De juiste koers voor Rood is aan-de-wind zeilen 
om zo snel als mogelijk te finishen. Tactisch gezien 
is het misschien voordelig voor Rood om Geel vast 
te houden of zelfs overstag te dwingen, maar regel 
17 schrijft voor dat Rood meteen moet afvallen tot 
aan-de-wind als ze hoger dan die koers ligt, vanaf het 
moment dat het startsein is gegeven. Let wel, Geel 
mag protesteren als Rood dat niet doet, maar mag niet 
afvallen als ze daarmee niet vrij blijft van Rood. Voor 
een overtreding van regel 11 ga je niet vrij uit op grond 
van een overtreding van regel 17.

Ik denk dat we er nu wel zo’n beetje zijn. Regel 11, 12, 
15, 16, 17 en 21. Hmmm…. regel 21, eentje die jullie niet 
lezen en niet gebruiken. Okay, daar kan ik mee leven 
tot een volgende keer….

Aarzel niet om vragen te stellen, dit artikel was leuk om 
te schrijven! Veel zeilplezier!


