PIP 2019

PIP 2019

186c50e3 3984 436a a96b 588886cda25c

Primus Inter Paris 2019, de 59e.

Op zaterdag 5 oktober vertrokken wij al vroeg uit de Kop van Noord-Holland. Voor het eerst een auto vol, met enerzijds support van Jacqueline en anderzijds met Robbert als jeugdkampioen uit de 29er. Het leuke was namelijk dat dit jaar voor het eerst een jeugd PIP is gevaren, waar Robbert voor uitgenodigd was.

Aangekomen in Loosdrecht was het een weerzien met bekenden, maar ook met nieuwe gezichten uit nieuwe klassen: de J80 (Jorrit Beekman) en de Dart (Nicolette van Gorp). Daarnaast was Douwe Visser, de drievoudig SKS winnaar, ook uitgenodigd. Zestien deelnemers in totaal die allemaal wel weten hoe je een wedstrijd moet varen. De ervaring leert dat een foutje meestal een erg duur foutje is met verlies van meerdere boten tot gevolg. Mooie wedstrijden dus voor de boeg!

De weersvoorspellingen voor zaterdag waren goed, een lopend windje en een zonnetje. Eerst de loting en daarna snel het water op. Maarten Jamin en Thijs Kort waren na de eerste start direct uit zicht door een behoorlijke shift naar links en meer druk. Zij werden dan ook 1 en 2 deze wedstrijd met onze skûtsjeskipper Douwe Visser op plek 3 (die overigens over voldoende ervaring in de 16m2 beschikt). Ik borrelde langzaam achteruit en voer direct, na later bleek, mijn aftrek op een 13e plek. De drie opvolgende wedstrijden waren vervolgens allemaal een prooi voor Thijs. Aan het eind van de zaterdag moest dan ook geconstateerd worden dat niemand ook maar in de buurt van hem kwam, al te veel punten en/of was niet stabiel genoeg met een uitschieter boven de 10. Na dag één stond ik zelf op de zesde plek. Gelukkig waren de verschillen tot en met plek 2 nog te overzien, alleen stond Thijs er al een straat uit. Duidelijk een klasse apart. Maar goed: nooit opgeven, we hadden de zondag nog.

Zondag moest er dus wat gebeuren. De weersvoorspellingen waren alleen niet zo goed en het was de vraag of er zelfs wel gezeild kon gaan worden in verband met de windsterkte. En dat viel enorm mee. Er stond een lekker windje, iets meer dan zaterdag, maar nog goed zeilbaar. Om 10.10 uur de eerste start (na de jeugd in de Aero’s) en het begon direct een beetje te miezeren. Koud en kil weer. Wat een contrast met zaterdag. Jeroen de Groot was de man van de dag met twee eerste plaatsen. En uiteindelijke een super sterke serie, niet slechter gevaren dan een 5e plaats gevaren. Normaal gesproken zou je daarmee eerste kunnen zijn, echter…..er was nog iemand die nog beter zeilde; een tweede plek was het hoogste haalbare. Hoewel ik toch wil toevoegen dat zonder aftrek beide mannen een gelijk aantal punten hebben behaald. Gelukkig kon ik de stijgende lijn op zondag ook voortzetten en bracht mij in totaal naar een derde plaats. Was ik dik tevreden mee.

Na twee wedstrijden besloot de wedstrijdorganisatie dat, door de windtoename, het niet meer verantwoord was te zeilen en werden de resterende twee wedstrijden afgelast . Het bleef daarmee bij de zes wedstrijden die we tot dan toe hadden gevaren. Hierbij mag niet onvermeld blijven dat Serge Kats (oud olympiër en meervoudig wereldkampioen) ondertussen in de laatste wedstrijd om was geslagen. Dat kan dus ook (hem) gebeuren! 
De einduitslag was daarmee als volgt: 

Uitslag

Rest mij de booteigenaren enorm te bedanken voor het ter beschikking stellen van de zestienkwadraten. In het bijzonder Arno (4401), Lodewijk (4402), Bob (4270), Jan (4354), Geert (4394) en Bart (4085), ik heb twee dagen nl. heerlijk gezeild. En niet in de laatste plaats Karel de Boer van de organiserende vereniging De Vrijbuiter, de drijvende kracht achter deze bijzondere wedstrijdserie.

Hopelijk weer tot volgende jaar!
Menno Huisman

GWV PIP nieuws ...KLIK HIER 
Watersportverbond filmpje .. klik hier

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)