Paashaas-Talenten Blog 2012

Paashaas-Talenten Blog 2012

Paashaas Reeuwijk; Bloed, zweet en tranen.

Het eerste wedstrijdweekend is achter de rug. Vorige week zaterdag en zondag stond de Paashaas in Reeuwijk op het programma. Op Goede Vrijdag is Rutger al vrij en dus kon hij het Talentenjacht alvast vanuit z’n stalling in Pijnacker naar Reeuwijk brengen.

Zaterdagochtend gaan we vroeg op pad zodat we op tijd bij de boot zijn om nog een paar dingetjes aan te passen en hem goed op te tuigen. We maken kennis met Peter van Riet en ook Eric Bos blijkt van de partij te zijn. Als het zeil staat, varen we uit om nog even in te zeilen.

Helaas blijkt als we op het water zitten, dat de bovenste leuver deels uit de rail is gekomen en daarmee muurvast zit. Hierdoor zit er een lelijke plooi bij de klauwhoek… na een paar verwoede pogingen om de leuver los te krijgen, hebben we het lijntje tussen het zeil en leuver maar losgemaakt. Het zeil ziet er stukken beter uit.

De eerste start op zaterdag was om 11.05 uur. Er zijn 5 valken op dit evenement afgekomen. Helaas niet zo’n groot veld, maar wel een goede manier om in te komen. De eerste wedstrijd zijn we redelijk goed gestart en worden we uiteindelijk tweede. Hier zijn we erg blij mee.

De tweede wedstrijd ook weer goed gestart, maar na het eerste kruisrak pakt de puzzeltocht tussen de eilanden door, niet goed uit doordat we in eerste instantie naar de verkeerde boei varen. We komen als 5e bij de benedenboei en weten de andere boten niet meer in te halen.

De 3e en 4e wedstrijd varen we respectievelijk een 3e en 4e plek en aan het eind van de eerste dag zijn we niet ontevreden. We drinken gezellig een biertje met de andere aanwezige valkzeilers en eten lekker bij het buffet bij de vereniging Elfhoeven.

Op zondag komen we aan en ligt de plas erbij als een prachtige spiegel, de zon schijnt, maar ja, zonder wind kun je niet varen. We hebben heel wat aanspraak van diverse mensen die ons tips geven (soms wat tegenstrijdig, maar wel goed bedoeld!). Uiteindelijk besluit het wedstrijdcomité dat we toch het water op gaan.

De wind moet dan nog draaien naar het zuidwesten. Gelukkig begint het na een half uur toch te waaien en kunnen we van start gaan. De startlijn ligt er erg scheef in en we besluiten om over stuurboord bij de pin te starten.

Helaas worden we vlak voor de start over de lijn gezet door valk 545. Een rondje om de pin en alsnog redelijk gestart. We worden die eerste wedstrijd 4e. De tweede pot weer bij de pin gestart, volgens ons te vroeg, maar we worden niet teruggefloten, dus zeilen we door.

We worden dan als derde afgetoeterd. Vervolgens blijkt dat we nog een derde wedstrijd direct erachteraan gaan varen. Eric Bos houdt het al voor gezien, dus we starten met 4 boten.

Het gaat lekker tot aan de eerste benedenboei... Bert Welkers loeft ons eruit en we varen terug richting benedenboei, gijpen, sturen op en *BOEM*…. Ik dacht onze valk ertussen te kunnen steken, maar we blijken veel dichter op hem te zitten dan gedacht en dus botsen we met onze bakboordboeg tegen zijn spiegel aan… Een gat in de romp tot gevolg.

Het zweet en ook het bloed waren dit weekend al eerder aan bod gekomen, maar nu volgen de tranen. Nu al schade gevaren; tijdens het eerste wedstrijdweekend…. We balen natuurlijk verschrikkelijk. We proberen zo snel mogelijk terug naar de haven te komen, want het gat zit maar net boven de waterlijn.

Dit gaat gelukkig goed. In de haven komen we Eric tegen, die ons geruststelt en zegt het allemaal te gaan regelen. Bert heeft godzijdank geen schade. De boot is inmiddels naar Vinkeveen gebracht en wordt gerepareerd bij Theo Kok. Het volgende wedstrijdweekend dat op de agenda staat is die van de Openingswedstrijden in Sneek.

Een hele ervaring rijker proberen we dan met een gerepareerde boot en een flinke dosis voorzichtigheid extra aan de start te verschijnen.

Groeten, Rutger en Madelien

Gerelateerde artikelen

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)