Hette wint de Primus Inter Pares!!

Valkenzeilers,

Vervuld van plaatsvervangende trots kan ik u melden dat Hette opnieuw de Primus inter Pares heeft gewonnen! Het is de tweede keer dat hij deze machtige prijs voor de neus van de andere kampioenen heeft kunnen wegkapen. En voor de derde keer op rij dat een valkenzeiler met deze grote eer strijkt.

Wat een geweldige prestatie en wat een eer voor de klasse…..

Laten we Hette op een passend moment in het zonnetje zetten en persoonlijk feliciteren.

Met grote groet
Namens het bestuur
Sipko

Beleving PIP-kampioenschap Hette van der Zwaag

1e wedstrijd: De comeback
De 1e wedstrijd is altijd spannend. Hoe zeilt zo’n 16m2 ook alweer, Hoe snel reageert ie, wie zeilen er allemaal mee, hoe wordt er gestart, etc.? Start was goed, maar halverwege toch een inschattingsfout gemaakt waardoor ik net niet stuurboord voor oud-valkenzeiler Onno Yntema langs kon. Na 2 strafrondjes gedraaid te hebben lagen we uiteraard laatste bij de bovenboei. Inmiddels was de wind gedraaid en is de bovenboei verplaatst achter een eiland. De hele vloot koos ervoor om rechts van het eiland langs te gaan en dat leek op zich ook logisch. Ik vond het, in goed overleg met mijn bemanning Henk, het wel verantwoord om links van het eiland te gaan en dat pakte fantastisch uit. We finishten als 5e. Later bleek Thijs Kort een dsq te krijgen vanwege een bakboord-stuurboord waardoor ik dus een plekje opschoof. Geweldige comeback dus!

2e wedstrijd: Had een ééntje moeten zijn
Geweldige start en als 1e bij de bovenboei. Voor-de-wind namen we de buitenbocht (met wind!) en liepen we alleen maar uit. Het 2e kruisrak gingen we voor ‘safe’ door op de layline te varen, maar hierdoor kwam Menno een stuk dichterbij, omdat hij wel lef toonde door stuurboord door te varen tot de wind écht kwam. Voor-de-wind gaven wij het weg waardoor we als 2e om de onderboei kwamen en zo ook finishten. Dit had een 1-tje moeten zijn. Desondanks was ik tevreden met het resultaat, want ik stond eerste na dag 1. Menno stond 2e, dus de valkenzeilers vol aan kop!

3e wedstijd: niet goed, niet slecht
Voor mij niet een bijzondere wedstrijd. Redelijke start en in de middenmoot bij de bovenboei. Gedurende de wedstijd opgeklommen naar de 5e plek en uiteindelijk toch nog 7e gefinisht. Niks bijzonders en alle concurrenten lagen in de buurt.

4e wedstrijd: Met een redelijk gevoel over de finish
Ik denk dat we, ik zeilde nu met Coen van Beek waarmee ik 2 jaar geleden 2x 1e werd op de PIP, de mooiste start ‘ever’ hadden. Dit werd ook beaamd door de toeschouwers aan de kant. Maar….. ik durfde er stuurboord niet voor langs te gaan en hierdoor kwam ik in de hoek terecht waar de klappen vielen. Geen wind en hij draaide helemaal verkeerd. Stijf laatste bij de bovenboei! En dan ook nog zonder wind, terwijl iedereen met een beetje wind naar de onderboei zeilde. Pfff, wat een domper. Uiteindelijk in het 2e kruisrak kwamen we met een dikke windshift (eerlijk is eerlijk, met geluk) als 1-na-laatste om de bovenboei, maar nog belangrijker, het gat was volledig gedicht! Laatste kruisrak konden we nog mooi een aantal boten pakken waardoor we toch nog 9e werden en met een redelijk gevoel naar de kant gingen.

Tussenstand na 4 wedstijden (met aftrek):

1. Yska Minks:            10 punten
2. Hette:                        13 punten
3. Menno:                     14 punten
4. Jeroen de Groot:  14 punten
5. Kaj Moorman:        14 punten
6. Thijs Kort:                17 punten

5e wedstrijd: de perfecte wedstrijd
Doordat er behoorlijk wisselend gezeild was door diverse zeilers, stond het ongelooflijk dicht bij elkaar. Deze wedstrijd is was dan ook super belangrijk om het verschil te gaan maken. Ik zeilde met Jeroen van Catz en we hadden een mooie start. In tegenstelling tot de vorige wedstrijd durfde ik het nu wel aan om stuurboord voor het veld langs te gaan (leermoment!). En dit was écht de perfecte slag, we maakten de slag helemaal af en op het eind kregen we hem vol op ‘de neus’ en voeren we in een fantastische bakboordslag naar de bovenboei. Voor-de-wind gepen we ook nog eens op het juiste moment en liepen we 300 meter uit op nummer 2. 2e kruisrak was vervolgens alles raak en liepen we alleen maar uit en lagen we zo ver voor dat we bij de onderboei een rak voorlagen op de nummer laatst. We werden dus dik 1e en de rest konden we niet meer zien. Yska werd 15e en de rest van de concurrenten waren ook allemaal achter in het veld te vinden, behalve Onno. Hij werd 2e.

6e wedstrijd: Hoe maak je het af? Zo dus!
Laatste wedstrijd zeilde ik met Geert Geelkerken, de rust zelve. Ik koos ervoor om mijn eigen wedstrijd te zeilen, want ik stond maar 1 puntje voor op Yska en Onno zat daar nog redelijk dicht achter met 4 punten. Het was te link om volledig op Yska te zeilen. Na niet zo’n hele goede start kwamen we een beetje ongelukkig rond de 10e plek uit bij de bovenboei. Ik koos voor de linkerkant van het voor-de-windse rak, omdat daar de meeste wind zat en dat pakte goed. We kwamen als 6e bij de onderboei. In het kruisrak gingen we door het midden op de windraaiingen draaien en kwamen vervolgens als 3e bij de bovenboei. Onno zag ik nergens liggen, dus Yska was nog mijn enige concurrent. Hij lag 4e op 20 meter. Dus zaak om hem voor-de-wind achter mij te houden. Door tactisch de binnenkant (na een aantal keer gijpen) van de boei te houden, hielden we hem erachter. Yska koos bij de gate dezelfde onderboei als wij. Hierdoor hoefden wij 'alleen maar mee te klappen’ zodra hij overstag ging. En zo geschiedde. Wij werden 5e en Yska 7e en hiermee ben ik voor de 2e keer PIP-kampioen. Super blij mee!!

Hette van der Zwaag

Nog meer foto's: Klik HIER

Video Watersportverbond: Klik HIER

54a8a198 5df2 4864 ad8d 6714277063d8

2016

hettepip

 

2017

MennoPIPkampioen 1

2018

04e7f16c 82c4 4fdf 94af c030953fce25

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)