753 wint Sluiting Sneek

Eindelijk weer planeren

Het weekend van 22 en 23 september kon er zowel op de Kaag als op Sneek gezeild worden. Voor de sluitingswedstrijden in het noorden waren 16 bootjes ingeschreven, maar vanwege de herfstige voorspellingen waren er slechts 11 valken aan de start. 

Voor zaterdag was er een bemanningswissel ge├»nitieerd door Marcel van der Kooi. Vanwege de pittige wind waren er een aantal teams die toch het liefst in de vertrouwde samenstelling wilden varen, maar er waren ook een aantal leuke nieuwe combinaties. Marcel was zelf mee als 3e man bij de 383 in de ochtend en de 848 in de middag om onze valkentoppers wat gouden tips te geven. Terwijl Menno ons vanaf het zonneterras op de Roerkoning gade heeft geslagen en met een meetlat de valken langsging om de optimale positie van de genuarail in te fluisteren. 

Bij Henk Nauta aan boord bleek met een wat zwaardere bemanning in de persoon van Johan Weissenbach in de draad, dat de trapeze niet meer bestand was voor 100+ kg. Helaas voor vaste bemanning Auke Barske was de gerepareerde trapeze in de middag niet heel stevig vastgeknoopt en betekende dat een 2e zwempartij voor de fokkenist van de 799. 

Verder zagen we Eric Bos (met helm) die aan boord van zijn eigen valk al gauw de helmstok overgaf aan Piet van der Zwaag omdat het hem toch wat te heftig eraan toe ging. En zelfs Eddie Griepsma gaf toe dat hij helemaal niet meer gewend was aan de harde vlagen. Dus dat ik het 's ochtends wat spannend vond, was geen schande. Maar gelukkig nam al gauw de adrenaline het over en wisten alle valkenzeilers weer waarom we zo graag valk zeilen. Er kon namelijk weer geplaneerd worden en niet zo'n beetje ook. De valk leek af en toe wel te vliegen, zo hard ging het. En na een prachtige ochtendwedstrijd die gewonnen werd door Hero en Folkert Mulder in de 800, konden we weer ouderwets stoere verhalen uitwisselen tijdens de lunch op de picknickbanken voor de Roerkoning. 's Middags werd grotendeels weer in de bekende samenstelling gevaren en waren de vlagen iets minder heftig, zodat het heerlijk zeilen was. De middagwedstrijd werd gewonnen door Hette en Johan en wij waren trots op onze tweede plek net voor de 800. De windvoorspelling voor zondag was heel dun en toen 's ochtend het meer helemaal vlak was, werden de wedstrijden om 9 uur al afgelast, zodat iedereen nog net droog kon inpakken en op tijd weer op huis aankon. 

Madelien Regeer, valk 704

Leave a comment

Please login to leave a comment.

Inlog (2)