Talenten blog 2016

 
talenten-2016

Talenten blog 2016

Bijdrage 2 november 2016

LANGE AFSTAND KAAG   Het laatste evenement op de planning was de Lange Afstand. Gedurende het seizoen hadden we hier al veel over gehoord, dus we hadden er zin in! Een heel ander soort evenement, met weer hele nieuwe elementen: Luwtes, slootjes, draaiwinden. In Vinkeveen trainen we vaak in dit soort situaties dus dat kwam bij dit evenement goed van pas. Na een spannende eerste wedstrijd konden we even bijkomen met een heerlijk lunch en een Kaagwijntje. De tweede wedstrijd was eveneens spectaculair. Een ietwat vernieuwde startprocedure had de kaarten gelijk anders geschud en een nauwe doorgang in een luwte zorgde voor zeer interessante situaties. Op zondag was er een flinke bak ellende in de weersvoorspelling dus er werd 1 wedstrijd gevaren. Een wedstrijd met veel gedobber en heerlijke buien, maar wat hebben we weer gelachen. Al met al was het een gezellig en leuk evenement, een goede afsluiter van ons seizoen met de Talentenjacht. Bedankt voor alle tips, hulp en leuke dagen. Het was een bewogen seizoen, maar wat was het gaaf! Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer.

NAKAAG   Wat een prachtig weekend! Zon, wind en een veld met 15 Valken. Een heel ander veld dan in Alkmaar wat ons de kans gaf meer met de rest op te varen. Een weekend om ons te focussen op de tactische beslissingen. We hebben veel geleerd over waar te varen in het veld en verder vooruit te denken. De resultaten werden ook eindelijk beter! Een paar spannende wedstrijden waarbij we zowel voorin als achterin hebben gevaren. Uiteindelijk zijn we 11e geworden in een super leerzaam en heerlijk weekend! 

ALKMAAR OPEN   Na de kaagweek bleek het werk en de studie van Marieke dusdanig intensief te zijn dat ze helaas de rest van de evenementen niet meer mee kon varen. Gelukkig was er snel vervanging gevonden voor een groot deel van de evenementen! Rutger de Gardeijn kon drie van de vier geplande weekenden invallen. Alleen voor het NK was vervanging vinden niet gelukt. 

Alkmaar open was het eerste evenement met het nieuwe team. Gelijk een vuurdoop in deze nieuwe samenstelling, want het was duidelijk dat veel topteams nog een laatste wedstrijd voor het NK wilden varen. Daarnaast was er een goeie poeier wind in de voorspelling.
Gezien de ingeschreven teams hadden we onszelf realistische doelen gesteld. Echt voor de knikkers meedoen zou niet reëel zijn dus bij de rest blijven werd het streven. De eerste wedstrijd was duidelijk even inkomen, maar gaandeweg het evenement raakten we al beter op elkaar ingespeeld. Bijblijven bleek het meest haalbare doel, maar er was duidelijk een steile leercurve. Met deze flinke bak wind kon er goed hard gevaren worden. Na wat tips van Rogier en een avondje reparaties oppakken met Fred waren we weer vol goede moed om de laatste weekenden van het seizoen in te gaan.  

Bijdrage 25 juli 2016

KAAGWEEK   De voorspellingen zagen er goed uit! Zowaar een weekend met wind tussen de 2-4 BFT zonder extremen naar boven of beneden. Na twee weekenden met wisselende bemanning waren we deze dagen weer in onze vaste samenstelling. 8 wedstrijden om weer goed op elkaar in gespeeld te raken en beter te worden. We hadden vooraf een aantal punten doorgesproken waar we gedurende de wedstrijden op gingen letten. Starten met snelheid, een aantal punten qua handeling en onderlinge afstemming. Gedurende de wedstrijden was er duidelijk vooruitgang zichtbaar, maar helaas waren de resultaten er nog niet echt naar. Lichtelijk demotiverend, want gevoelsmatig ging het wel steeds beter. Toch ook een aantal goede lessen geleerd, goed kijken wat de baan is… en tactisch nadenken over hoe je uitkomt bij een boei. Een groot veld, veel gezelligheid, super weersomstandigheden en een heerlijke barbecue maakte het tot een top weekend! 

VRIJBUITERWEEKEND   Een thuiswedstrijd! Een niet al te groot veld, maar super leuk om op het bekende NK water van vorig jaar te varen. Dit weekend was de bemanning een vriendin vanuit de zeilschool (Demi Aarsman) met wederom veel zwaardboot ervaring. De vrijdag voor het weekend hebben we al een heerlijk rondje gevaren en nog wat tips en trics meegekregen van Madelien. Goed dat we vast een oefenrondje hadden gevaren, want de windvoorspellingen waren al flink pittig. Een goeie bak wind, spectaculaire onweers-/hagelbuien met bijbehorende windvlagen en daarna weer vol in de zon verbranden. De zaterdag was een bizarre dag maar wauw, wat hebben we hard gevaren. Een kruisrak top 3 gelegen, om vervolgens weer achteraan te liggen, om toch maar weer terug in het veld te komen. Een van de wedstrijden nog een spannende eindstrijd met de 28 gehouden om op een keurige 4e plaats te eindigen. Een klein beetje jaloers op de drie grote mannen in de 223, want het was wel echt hard werken. Maar eind van de rit waren we toch wel trots op onszelf als damesteam. Eindstand 5e, het gaat de betere kant op!

ZOMERWEDSTRIJDEN SNEEK   De eerste wedstrijd in het Noorden! Helaas was Marieke door familieverplichtingen verhinderd, maar gelukkig was er dit keer vervanging vanuit een zwaardboot hoek. Een goede vriend en een ervaren 49’er zeiler Martijn van der Biessen was de bemanning. De eerste dag leerde ons dat de zeilsport heel prachtig kan zijn, maar dat je toch wel overgeleverd bent aan de weergoden; halve dag uitstel. In de middag gingen we, na een klein oefenrondje, top van start. We voeren goed mee met het veld toen de wedstrijd halverwege toch weer afgeblazen werd… het was inmiddels admiraal zeilen geworden. Zondag een goede 3-4 Bft en twee goede wedstrijden kunnen varen. Heel leuk om een keer op Sneek te varen in een ander veld dan de eerdere wedstrijden in het Westen. 

SUMMER REGATTA BRAASSEM   Met weinig wind in de voorspelling, maar vol goede moed gingen wij het Summer regatta weekend in. Een prachtige locatie waarbij de wind op zaterdag net genoeg was om te starten. De starts gingen al een stuk beter dan de eerste twee weekenden, maar varen met weinig wind bleek wederom toch niet onze sterkste kant. Na een uitgebreide evaluatie hadden we uiteindelijk nieuwe strijdplannen gemaakt voor de volgende dag, er moest duidelijk meer snelheid in de boot blijven. De zondag was echter ook niet onze dag, na 1,5 uur rond te hebben gedobberd bij de startlijn mochten we eindelijk starten. Vol strijdlust naar de bovenboei, maar op het moment dat we de spinnaker omhoog zetten kwam de gaffel naar beneden. Gelukkig niets ernstigs kapot, alleen helaas niet snel genoeg te repareren om de 2e start mee te pakken. Een vrij matig einde aan het weekend, maar gelukkig staan er nog genoeg weekenden op de planning. 

Bijdrage 14 mei 2016

GOUWE OUWE   Veel geruchten hadden we al gehoord over deze plas: iets over balkondeuren, draaiende wind, omslaande boten en dergelijke. Laten we zeggen dat we inmiddels erg nieuwsgierig waren geworden of dit alles gewoonweg flink overdreven was of dat er toch een kern van waarheid in zat. In tegenstelling tot de 5/6 BFT en hagel tijdens de Voorkaag, was dit een zon overgoten weekend. Op zaterdag was er vrij weinig wind en tijdens de eerste wedstrijd bleek al snel dat de verhalen over de draaiende wind wel enigszins klopten. Na een frustrerende uitslag (10e) van de eerste wedstrijd moesten we wel wat goedmaken in de tweede wedstrijd. De start was al een stuk beter en we konden de hele wedstrijd goed opvaren met de rest van het veld. Dat was een goede motivatie om scherp te blijven en een nog betere plek te veroveren! We hebben uiteindelijk met heel wat spannende kruisrakken en boeirondes een 7e plek weten te bemachtigen. Een resultaat om tevreden mee te zijn voor de eerste dag van ons tweede evenement. Helaas hebben we de zondag onverwacht niet kunnen varen.  Toch zorgde de stijgende lijn in het varen, het lekkere weer en natuurlijk de heerlijke BBQ  ervoor dat we wederom positief kunnen terug kijken op het weekend.  Op naar het volgende evenement! Tot dan!

VOORKAAG   Gelijk een goeie vuurdoop, want er stond een flinke wind zo tijdens ons eerste weekend. Op zaterdag was Marieke helaas verhinderd, maar met wat hulp van John de Vries met het klaarmaken van de boot en een invalbemanning in de vorm van een oud talent (Bas Pauw), konden we op zaterdag toch starten. We hebben gelijk mogen ervaren dat er flink geplaneerd kan worden met een Valk! Zondag was Marieke er weer en hadden we, gezien de voorspelde wind, voor de zekerheid ook maar een 3e vrouw ingeschakeld. Wederom flink aanpoten, maar wat was het een gaaf weekend. De uitslagen waren nog niet echt om over naar huis te schrijven, maar het was wel een evenement waarin we al heel veel hebben geleerd. 


Cindy de Boer, Rutger de Gardeijn en Marieke Spee