Talenten 2018

 
talenten-2018

Talenten 2018

Mijn naam is Erik van Berkel en ik ben 22 jaar. Vanaf mijn 12e ben ik begonnen met zeilen. Het begon allemaal toen een vriend van de basisschool vroeg om een weekje mee op zeilkamp te gaan. Dat leek me erg leuk en het beviel zelfs zo goed dat zeilen en windsurfen ieder jaar op de zomerplanning kwam te staan. Na 6 jaar op zeilkamp geweest te zijn, ben ik windsurfinstructeur geworden op zeilschool Pean. Vanaf dat moment kwam de mogelijkheid om ook wedstrijden te gaan zeilen. Dit begon met het NZK en daarna het NSK zeilen. De wedstrijden vond ik erg leuk omdat het altijd anders is. Daarnaast ben ik ook wel iemand die graag wil winnen. Helaas waren dit maar 2 mogelijkheden om te wedstrijdzeilen per jaar; hierdoor was het ieder jaar weer een beetje weggezakt. Hopelijk ga ik dit jaar veel leren van de wedstrijden in de Valkenklasse. Het zal in het begin waarschijnlijk wel lastig zijn om mee te komen, maar de eerste training zit er al op en de tweede staat ook al gepland. 
 
Ik ben Auke Schaap en 21 jaar. Mijn vader is opgegroeid in Hoek van Holland, maar zijn vader komt van Terschelling en zijn moeder uit Hemelum. Zo wil het dat hij in zijn jeugd aan het zeilen raakte en ’s zomers op zeilschool Pean bij Nes vertoefde. Gezien hij daar geweest was, werd ook ik op mijn twaalfde naar Friesland gestuurd om een week te gaan zeilen en ik was gelijk verliefd. De liefde voor zeilen zat mij in het bloed en inmiddels ben ik zelf instructeur. Ik voer altijd met pleziertochtjes in de polyvalk, tot ik op een dag een houten valk voorbij zag scheuren. Ik had werkelijk waar nog nooit een mooier schip gezien en ik was gelijk verkocht. Ik moest en zou dat ook ervaren.
In de zomer van 2017 was ik met Broach – de studenten wedstrijdzeilvereniging van Delft – op het Braassemermeer voor onze introductieweek. Ik draai actief mee bij Broach en zeil zo nu en dan een wedstrijd. Op de donderdag en laatste dag van onze week was echter de meting voor het NK valk! Ik stond met open ogen te kijken, stak hier en daar een handje uit en voor ik het wist stond ik in contact met Fred. Die vertelde over het Talentenjacht en ik was laaiend enthousiast! Een jaar lang wedstrijdenzeilen in een valk, is precies wat ik zocht.
 
We staan inmiddels aan de start van een mooi seizoen. We moeten echter nog veel trainen, want we hebben beiden relatief weinig ervaring in de houten valk. We zijn echter bereid ons volledig in te zetten en zo veel en vaak mogelijk te varen. Voor de openingswedstrijden in Sneek trainen we zelf nog een aantal weekenden om goed voorbereid te zijn voor die eerste wedstrijden. Daarna varen we Kleine Sneekweek, NK Sprint, Braassem Summer Regatta, Zomerwedstrijden, Grou en natuurlijk de Sneekweek. Het naseizoen laten we nog even open. We hopen jullie allemaal te zien!
 
Erik van Berkel en Auke Schaap