Talenten blog 2015

 

Talenten op NK valk

 

 

Op het NK Valk trad op vrijdag het Talentenjacht in een andere samenstelling op in verband met andere verplichtingen van Rienk en Hugo. Jelle (de vaste invaller) voer samen met Jeroen. Het woei lekker op vrijdag en aangezien er voor het eerst in deze samenstelling in deze boot werd gevaren was het een beetje zoeken. Bij de start lagen we er twee keer goed bij, maar gedurende de wedstrijd werden we langzaam naar het achterveld gevaren. Een leerzame dag voor allebei wat uiteindelijk resulteerde in een 16e en 18e plaats. De rest van het weekend voer Rienk samen met Jelle.

 

Op zaterdag begon de dag met de derde kwalificatiewedstrijd en we wisten dat er een top 5-6 klassering nodig was om de Goldfleet nog te halen. We gingen rond de tiende plek om de bovenboei en in het spi-rak kwamen we mooi bij de voorhoede. Helaas kregen we net geen overlap, waardoor we weer achteraan moesten aansluiten. Dit resulteerde uiteindelijk in een 13e plek en daarmee een dertigste plek overall. In andere bewoordingen, we stonden tiende in de Silverfleet.

We vonden het jammer dat we niet konden meedoen met de Goldfleet, maar dit hadden we wel wat ingecalculeerd in verband met de andere samenstelling op vrijdag. Zoals weleens gezegd wordt: 'Elk nadeel heeft zijn voordeel'.

 

Voorin varen in de Silverfleet kan ook heel leerzaam zijn, aldus talent 2013 Rutger. In plaats van Goldfleet hadden we nu een nieuw doel: Een podiumplek in de Silverfleet en dat zou met de huidige klassering (tiende) al lastig genoeg zijn.

 

Na de lunchpauze op zaterdag werden er nog drie wedstrijden gevaren en we deden drie keer voorin mee: 4-4-5-. Een mooi constant resultaat waar we erg blij mee waren. Er kwamen inderdaad andere keuzes kijken: Wanneer vallen we nog aan en wanneer gaan we verdedigen. De tweede wedstrijd was daar een goed voorbeeld van: Halverwege het tweede kruisrak lagen we tweede en we kozen er voor om niet met de rest van de voorhoede mee te gaan, maar een eigen race te varen. Dit bleek niet goed uit te pakken; de bakboordzijde van het veld had toch een gunstigere slag en omdat we niet gezien hadden dat de wedstrijd aan het einde van de tweede kruisrak werd ingekort werden we nipt vierde. Hadden we dit wel gezien, waren we natuurlijk met de rest meegevaren en vermoedelijk als tweede geëindigd. Een erg leerzaam moment.

 

Aan het eind van de zaterdag stonden we vijfde en een podiumplek lag dus in het verschiet. Zaterdagavond een heerlijke binnen-bbq gehad, dus wij waren er wel klaar voor. We wisten wie onze concurrenten waren, dus met de lessen van zaterdag hebben we gedurende de drie wedstrijden op zondag heel bewust gekozen wanneer te verdedigen en wanneer aan te vallen. Hetgeen resulteerde in en 6e, 2e en 1e plek en daarmee overall een 2e plek in de Silverfleet!

 

Jeroen & Jelle