Alkmaar Open 2022 verzeild

 

Alkmaar Open 2022 verzeild

Geplaatst op 22-08-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Madelien Regeer

Zomers zeilweekend tijdens Alkmaar Open.

 

Drie dagen zeilen op het prachtige wedstrijdwater van het Alkmaardermeer is een uitstekende voorbereiding op het aanstaande NK. In totaal 10 bootjes grijpen hun kans om te oefenen met starten, manoeuvres, pielen naar de bovenboei en zelfs af en toe lekker in trapeze kruisen.


Op vrijdagmiddag staan 3 sprintwedstrijden gepland, ofwel: wie is het eerste bij de bovenboei? Het is stuivertje wisselen tussen de lokale Alkmaar-zeilers en de Kaagzeilers. Wij zijn als KWS-lid duidelijk toch een beetje vreemde eend in de bijt in deze westelijke verenigingsstrijd. Overall doen Rogier en Agnes de beste zaken en zij winnen het sprintklassement (en de bijbehorende Alkmaarse kaas). In valk 619 is er duidelijk een winnende stuurman met een 5e plekje in de laatste pot en dat is niet vader Bart, de nieuwe generatie komt eraan! We zijn lekker op tijd weer aan de wal en het bier (en de cola) vloeit rijkelijk.


Zaterdagochtend begint met een uur uitstel om te wachten op wind. Daarna mogen we het water op, maar het duurt helaas vrij lang voordat we uiteindelijk van start kunnen. Het comité heeft niet al teveel haast. De eerste pot zijn we heel lekker weg bij het pin-end en dat betaalt zich uit. Echter, dan komt er stress als we bij de bovenboei als eerste onderweg moeten op het spirak. Is het eigenlijk baan A of baan B? Blijkbaar stond dit wel in de bepalingen, maar die had ik niet goed genoeg gelezen. Christiaan die bij Peter aan boord van de 843 vaart, probeert ons nog in verwarring te brengen, maar Agnes zegt B en die vertrouwen we wel. Naarmate het rak vordert wordt duidelijk dat we inderdaad op weg zijn naar de juiste boei. Die eerste wedstrijd weten we te winnen met op 2 de 93 en op 3 de 843. Gelukkig hebben we lunch mee aan boord, want het duurt even voordat we mogen starten met de tweede wedstrijd. Het is wederom een spannende pot met veel wisselingen en het blijkt echt dat je tot het eind toe je best moet doen. Kik en Tim laten zien dat lokale kennis loont en Rogier en Agnes beginnen aan hun rijtje 2e plekken die ze helemaal tot en met zondag weten vast te houden, dat is nog eens in de categorie "steady wins the race", of niet? Ook de 695 zit er goed bij met een 4e plekje.

Door de middag heen begint t steeds een beetje harder te waaien en dat is te zien aan de uitslagen. Waar Frans en Monique het eerder lastig hadden, varen ze in de 3e wedstrijd weer eens ouderwets vooraan. En de 4e wedstrijd van de zaterdag tocht het helemaal lekker door en dan is het klaarblijkelijk toch niet zo slecht om met 3 man aan boord te zitten want pa en zonen ten Klei doen goede zaken. Helaas verdient de finish niet de schoonheidsprijs, maar men (lees Paul en Sicco van valk 808) is coulant en een en ander wordt onder het genot van een biertje op de wal uitgesproken.


Zondag mogen we nog 3 wedstrijden en het blijkt voor het eindklassement toch nog wel spannend te zijn. Ronald en Tim hebben recent wat aanpassingen aan valk 622 gedaan en dat pakt goed uit. Na al een paar keer er lekker bij te hebben gezeten, winnen ze de eerste wedstrijd van de zondag op de voet gevolgd door Rogier en Agnes die wederom 2e worden. De 2e pot is weer voor valk 93 waardoor de strijd om de overall winst spannend blijft. Het komt op de laatste wedstrijd aan. Iedereen is lekker weg bij de laatste start. Rogier laat weer eens zien hoe goed hij kan vlagen jagen met dit weer en hij knijpt langzaamaan naar boven toe tot hij zelfs boven ons uitkomt. Inmiddels zijn wij wel helemaal aan bakboord onder het eiland uitgekomen en gaan dan vlak na elkaar overstag. De andere boten zijn meer naar rechts of over het midden gegaan, maar onze hoekenbrandslag aan bakboord betaalt zich uit en we komen 1 en 2 om de bovenboei. Het tweede kruisrak lijken Rogier en Agnes de touwtjes stevig in handen te hebben, maar met de draaiende wind van dit weekend weet je het nooit. Wij hebben een prachtslag over stuurboord en nemen de leiding over, tot grote vreugde van Kik en Tim die hooguit 1 puntje op Rogier en Agnes mogen toegeven, om te kunnen winnen. Door wederom de bakboordkant van het spirak te kiezen pakken we wat extra vlagen en lopen we verder uit. Verdedigend zijn we nooit op ons best, maar we weten het vast te houden op het laatste kruisrak en zonder dat we dat zelf doorhebben, beslissen we daarmee de eindstand. Rogier en Agnes worden namelijk zoals gezegd weer 2e en dat geeft hun ook een overall 2e plaats. Met evenveel punten, namelijk 13 in totaal (met aftrek), maar meer eentjes, winnen lokale helden Kik en Tim. En wij zeilen dit jaar ons 3e evenement en worden voor de 3e keer 3e, hoezo steady?

Mooi bijkomend resultaat van dit evenement is dat men goed voorbereid is voor het NK en daar extra veel zin in heeft gekregen. Mocht je je nog niet ingeschreven hebben, doe dat dan snel. Er is niks mooiers dan 3 dagen lekker op het water doorbrengen in de prachtige valk. Bart, Willem en Dirk, jullie doen toch ook mee met de 619? Wie volgt nog meer?

Graag tot over 2 weken op Sneek!
Madelien Regeer, valk 704,

 

uitslag-alkmaar-open-2022

 

Welke boei??

welkeboeialkmaar2022