NK 2022 geslaagd evenement!

 

NK 2022 geslaagd evenement!

Geplaatst op 05-09-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Madelien Regeer

NK op Sneek

In 2022 is het weer zover, een Nederlands Kampioenschap Valk op Sneek. Samen met de Schakels is er een prachtig wedstrijdweekend met 10 wedstrijden, pizzaparty, barbecue en een hoop gezelligheid gepland.


Het duurt even voor de inschrijvingen op gang komen, maar uiteindelijk zijn er 36 bootjes aangemeld. Als wij op donderdagavond onderweg naar t hoge Noorden samen de deelnemerslijst doornemen, stellen we de ambities wat bij. Een hoop goeie outsiders en subtoppers die zomaar een kansje kunnen maken als de drie grootste kanshebbers eens wat minder geluk hebben. We hebben ons best gedaan om op tijd weg te gaan, maar als we om kwart voor 9 pas in de buurt van Hoorn rijden en ons realiseren dat de pont maar tot 10 uur vaart, besluiten we om een tussenstopje op ons kajuitjacht in Den Oever te maken.

 

Veel anderen zijn wel al aanwezig op vrijdagavond en ik heb begrepen dat de whisky rijkelijk gevloeid heeft, prima voorbereiding zou ik zeggen. Ook schijnt de 29 direct bij de tewaterlating te zijn gezonken, maar gelukkig heeft Henk Nauta nog wel een valk te leen en wordt de Prima Donna omgedoopt tot eerste keus van de familie Kat.

Wij rijden vrijdagochtend het laatste stukje en worden lekker vlot te water gelaten bij de kraan. Eenmaal aangekomen bij het Starteiland blijkt dat t meten dit jaar wat relaxter genomen wordt en ook aan t eind van de eerste dag mag. Goed besluit, aangezien Kik ook gewoon de tijd moet krijgen om zich rustig voor te bereiden.

Om half 11 is er palaver. Johan Schurer, de wedstrijdleider, doet de aftrap en Freark neemt het daarna over. De Valkenvlag wordt halfstok gehesen, Freark zegt een aantal mooie woorden en met de hele vloot staan we een moment stil bij het recente overlijden van onze voorzitter Jan Ligthart. De valken krijgen allemaal een zwarte wimpel voor bovenin de gaffel als eerbetoon aan Jan en zo is hij er toch nog een beetje bij dit weekend, in elk geval in onze gedachten.


Dan om 12 uur klinkt het eerste startsignaal op vrijdag. Het waait best pittig, dus we moeten aan de bak. Het is even wennen aan de baan en we zoeken naar de plekken met goede wind en de juiste shifts. De mannen die we vooraf hadden opgeschreven voor de winst, namelijk de 45, de 753 en de 498 verdelen de eerste 3 plekken tijdens de eerste 2 potten. Maar dan zakt de wind er steeds verder uit en komen er toch ook andere valken goed uit de verf. Freark en Pieter pakken hun 2e eentje en zetten daarmee een eerste stap richting de overwinning, zeker omdat Hette en Johan en Menno en Marcel wat tegenvallen die 3e pot. De Sledgehammer met Femke en Onno eindigt knap op een 2e plek en de 3e plaats is voor Roelof en Bart. Wij hebben zelf een beetje een neergaande spiraal. De eerste wedstrijd varen we nog wel echt tussen de boten waar we onszelf ook verwachten en scoren we een 12e plek. Maar daarna is het met een 18e en 21e plek nog niet helemaal wat het wezen moet. Gelukkig zijn onze eerste 2 doelen van de dag (namelijk alles heel houden en plezier maken) wel ruimschoots behaald. We drinken een "overwinningsbiertje" bij Hette aan boord en evalueren wat er beter kan voor zaterdag.

De pizzaparty begint lekker op tijd in het Foarûnder en de meeste zeilers zijn erbij om te genieten van lekkere pizzaslices, pastasalade, drankjes en gezelligheid. Om half 10 worden we weggestuurd uit de grote zaal en iedereen vind het ook wel best.

In de Roerkoning is er boven op het terras buiten nog een naborrel, maar wij houden t toch op tijd voor gezien. Onze kamer is veranderd in de meidenkamer, waar Rutger als vreemde eend in de bijt 1 nachtje slaapt, maar dan toch een bedje elders zoekt.


Op zaterdag staan er 4 wedstrijden gepland en Freark laat 's ochtends al weten dat er een lunch zal zijn, dus we hoeven geen boterhammetjes te smeren. De wind komt nog steeds uit het zuid-oosten en dat is een richting die niet zo vaak voorkomt als we op het Sneekermeer varen. De eerste pot is het wederom de 498 die de winst grijpt, gevolgd door de 45 en de 753. Maar ook de 93 en de 801 doen goede zaken. De tweede pot is er een nieuwe verrassende winnaar, namelijk Gerrit en Bente in de 170. Ook Henk en Auke in de 757 zitten vaak in de voorhoede en varen een steady serie.

Na de lunch begint de wind langzaamaan te minderen. De 835 en de 698 profiteren van de veranderende omstandigheden en zo wisselen de winnaars behoorlijk. De laatste wedstrijd gaat er van alles mis. Er komt een hele vreemde windvlaag over het meer welke ertoe leidt dat Koos en Eddie omslaan en zwemmend de wedstrijd helaas niet kunnen voltooien. Het blijkt wel maar weer eens dat het van belang is dat je voldoende drijfvermogen hebt. Die meting is zo gek nog niet. Wij hebben ook pech. Vlak voor de eerste benedenboei als ik het bovenlijk weer op spanning wil zetten, trek ik de bovenlijkstrekker stuk. Rutger twijfelt geen moment, spi eraf, zeil naar beneden en op zoek naar een alternatief touwtje dat als bovenlijkstrekker dienst kan doen. Ik rond ondertussen op alleen de genua de buitenbocht, tenminste dat denk ik, maar het is zo druk, dat de 383 zelfs nog buiten ons langs moet. Daarnaast heb ik eersterangs zicht op een niet zo'n handige actie van Freark die weliswaar recht op ruimte heeft, maar ja als je achterin het middenveld bij de eerste benedenboei aankomt, dan is het daar meestal niet rustig. Het betekent met een 21e plek al een stevige aftrekker voor de heren Zandstra. Al met al moeten wij iedereen voorbij laten gaan en dweilen we wat half aan de wind totdat de tijdelijke fix goed genoeg lijkt. We hijsen de boel weer en gaan in de achtervolging. We komen wel dichterbij, maar hebben geen zicht meer op inhaalacties. Vanwege het prachtige zeilweer besluiten we de wedstrijd wel gewoon uit te varen en gelukkig redden we dat binnen de tijdslimiet. Een 34e plek is niet per se iets om trots op te zijn, maar als we horen dat de heren van de 12 een nat pak hebben gehaald en niet eens zijn gefinisht, blijken we dus toch geen laatste te zijn geworden.


Er is nog net tijd voor één drankje bij Hero aan boord van de Heroique en dan mogen we alweer naar t Foarunder voor de zeer goed verzorgde barbecue. We doen ons tegoed aan hamburgers, hot dogs, sateetjes en salade, een verdiende beloning na een dag hard werken in de boot. Het is ook na het eten nog gezellig in de bar, maar om kwart voor 12 worden we er dan toch echt uitgeschopt en is het bedtijd.


Zondagochtend beginnen we met een gebakken eitje aan de stamtafel van de Roerkoning, het waait zowaar dus iedereen gaat vol goede moed op pad. We checken nog even onze tijdelijke bovenlijkstrekker, maar daar moeten we het wel mee redden vandaag.

Tijdens de eerste startprocedure draait de wind en wordt het schip erg gunstig. Een algemeen vals en daarna ook direct de uitstel erin, even wat boeien verleggen om er een KWS-waardige baan van te maken. Ook bij de herstart blijkt men te gretig. Weer algemeen en dan komt de zwarte vlag tevoorschijn. Dat resulteert vervolgens wel in wat meer voorzichtigheid en dat is maar goed ook. Femke en Onno gaan als een trein en scoren een eentje, gevolgd door de 45 en de 757. Wij pakken een negende plek en doen lekker mee voorin het veld waarbij we leuk strijd hebben met onder meer de 321 van Gert en Pieter. Ik moet erg nodig plassen, dus we varen even een rustig hoekje in. Maar het comité heeft er de vaart in, er wordt gelijk doorgestart. De tweede wedstrijd komt opnieuw direct de U-vlag erin. Wedstrijdleider Johan is denk ik al die general recalls een beetje zat. Wij moet ons best doen om op tijd aan de goede kant van de lijn te komen en zijn de laatste 4 minuten bijna volle bak naar het pin-end aan het varen omdat dat the place to be lijkt. We hebben een goede start en samen met de 12 een prachtig kruisrak. Koos rondt net voor ons de eerste boei, maar vergeet dan even de spreader. Het zorgt ervoor de wij het halvewinds spinakerende veld mogen aanvoeren en dat levert trotsmakend mooie foto's op. Jelle en Andre komen op het voordewindse rak voorbij en Oebele en Hylke maken het volgende kruisrak een paar wereldklappen, maar we weten er toch nog een 4e plek uit te slaan en dat stemt tot tevredenheid.

Dan de laatste wedstrijd. Om eerlijk te zijn houden wij niet goed genoeg de standen van de toppers bij om precies te weten hoe het zit, maar t lijkt ons nog spannend. We zien een mooi kat en muis spel voor de start tussen de 45 en de 498 en mengen ons daar maar niet tussen. Als je Nederlands Kampioen Valk wil worden moet je dus ook kunnen matchracen. We gaan van start en midden in het kruisrak zien we plots een bakboord-stuurboord situatie tussen de 498 en de 695. Freark kan niet voorlangs over stuurboord en er volgt een botsing. Gelukkig weinig splinters voor zover wij kunnen zien, maar Freark en Pieter verlaten wel de wedstrijd en moeten daarmee hun kans op het kampioenschap opgeven. Wij hebben zelf een vrij matig kruisrak en komen in de achterhoede bij de bovenboei. Ook de 45 is bij ons in de buurt en dat is voor hun geen goed teken. Ruim voor ons zien we Willem en Dirk ten Klei, die met dit lichte weer hun vader op een volgschip hebben achtergelaten. Stoer hoor en ze varen ook nog eens een 21e plekje met z'n tweeën. Gelukkig is er wel veel goed te maken op het voor de windserak en met een beetje goede positionering richting de onderboei weten we weer een hoop boten te pakken. Stug volhouden is het devies. Hette en Johan zijn al mijlenver voor, maar een eerste plek is niet voldoende voor de uiteindelijke winst. Menno en Marcel komen knap terug naar een 3e plek en verzilveren daarmee de blauwe wimpels.


Al met al blijken er ook nog 2 UFD's gescoord in de 9e wedstrijd door de 498 en de 93 en dat resulteert in de volgende overall (helaas) toch niet zo verrassende uitslag: 1: 45, 2: 753 en 3: 498. De subtop daaronder is wel heel breed met veel wisselingen en daardoor erg leuke strijd. Wij mogen de 13e plek bezetten en zijn daar zeker tevreden mee.

Het was een prachtig zeilweekend met veel oude bekenden, maar gelukkig ook wat jonge, relatief nieuwe aanwas met de oud-talenten Vera, Merel en Janne in de 383, de huidige talenten Niels en Stan in de 791 en de proefzeilers Johannes en Michiel in de 292 die van dit drietal de beste zaken hebben gedaan in de "VALK4YOU" en Janneke mocht bij Daan twee wedstrijden sturen.


Na zo'n mooi nazomerweekend smaakt het valkzeilen hopelijk nog naar meer, want er zijn nog een paar prachtige evenementen in het najaar zoals Sluiting Sneek, Nakaag, Snertcup en de Herfstwedstrijden op Kralingen. En vergeet natuurlijk het Princenhofweekend niet op 17 en 18 september.

Tot snel op het water!
Madelien, valk 704

 

Psttt:  Ik heb Eize Hoekstra gespot op zondag dus waarschijnlijk volgen er nog heel mooie foto's. Hub

kampioenen-nk-2022

Uitslagen:
Uitslagen
No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1 45 Menno Huisman, Marcel van der Kooi 21,0 3 1 5 2 2 3 (8) 2 (6) 3
2 753 Hette van der Zwaag, Johan Weissenbach 27,0 2 2 (7) 3 6 5 1 (11) 7 1
3 498 Freark Zandstra, Pieter Zandstra, Durk Zandstra 41,0 1 3 1 1 3 4 21 7 (ufd) (dnc)
4 801 Oebele Kooistra, Hylke Kooistra 42,0 8 (9) (10) 5 4 7 6 6 2 4
5 698 Jelle Fokkema, André Fokkema 50,0 7 (16) 9 8 (14) 2 10 5 1 8
6 830 Femke Yntema, Onno Yntema 53,0 11 10 2 (15) 7 11 2 1 9 (18)
7 757 Henk Nauta, Auke Barske 55,0 (14) 8 8 6 5 6 11 3 8 (14)
8 835 Roelof Wester, Bart Kraan, Martijn Riewald 57,0 4 12 3 11 (18) 1 5 12 (17) 9
9 170 Gerrit Abma, Bente Wissels 68,0 6 5 (23) 13 1 13 18 (20) 10 2
10 93 Kik van Swol, Tim Versteeg 69,0 10 7 (18) 4 10 15 9 4 (ufd) 10
11 800 Folkert Mulder, Hero Mulder 73,0 9 11 4 (16) 15 (16) 3 8 16 7
12 12 Koos Timmenga, Eddie Griepsma 77,0 16 (23) 6 9 8 12 (dnf) 18 3 5
13 704 Madelien Regeer, Rutger Bosland 88,0 12 18 (21) 10 16 8 (34) 9 4 11
14 194 Einte Kamstra, Friso 88,0 13 6 11 12 13 10 7 (23) (26) 16
15 321 Gert van der Heijden, Pieter van der Plas 90,0 5 (17) 17 17 9 14 (19) 10 5 13
16 133 Robert de Lange, Tim de Lange 94,0 (dnc) (22) 13 14 11 21 4 14 11 6
17 76 Hugo Maarleveld, Jur Munnik 123,0 19 13 (28) 7 12 19 16 (29) 13 24
18 814 Visser, George Kroon 126,0 18 4 20 (dnf) 17 18 14 16 19 (26)
19 695 Marck Smit, Rientz Tackenberg 132,0 15 14 12 19 19 (22) (29) 17 14 22
20 849 Siep van der Land, Daan Bakker 140,0 22 (29) 19 (27) 21 9 17 13 20 19
21 760 Henk Jan Moné, Antina Moné 141,0 24 15 15 (29) (26) 25 12 15 15 20
22 622 Ronald Willemsteijn, Tim Ronde 162,0 25 20 (27) 21 (32) 24 24 21 12 15
23 467 Joep Sillen, Hub Sillen 165,0 23 19 16 20 23 (ufd) 15 (26) 24 25
24 29 Maarten Kat, Job Kat 180,0 28 25 22 22 22 23 13 25 (dnc) (dnc)
25 43 Wotse Heins, Jaap Houbolt 184,0 29 (30) 25 28 (30) 28 22 22 18 12
26 327 Johan Troelstra, Niels van Breederoode 198,0 20 27 24 (31) (35) 30 23 28 23 23
27 612 Hero Prins, Tom Bakkum 204,0 (34) (34) 30 32 33 27 25 19 21 17
28 665 Durk Zandstra, Louis van Ameijden Zandstra 205,0 21 26 14 18 20 32 (dnc) (dnc) dnc dnc
29 619 Bart ten Klei, Willem ten Klei, Dirk ten Klei 207,0 27 24 29 (30) 25 (35) 26 30 25 21
30 28 Malou Wagner, Karel Wagner 211,0 17 28 32 24 24 29 20 (dnc) (dnc) dnc
31 528 A. van Bruinessen, Gerard Jan van Bruinessen 213,0 (31) 21 26 25 28 26 (33) 31 27 29
32 292 Johannes Reiker, Michiel Mulder 219,0 32 32 (34) 33 31 17 28 24 22 (dnc)
33 383 Vera de Vries, Merel Veraart, Janne Suwijn 240,0 26 31 31 (35) (34) 33 31 32 28 28
34 791 Stan Verbeek, Niels Breukelaar 241,0 33 33 33 (34) 29 (34) 30 27 29 27
35 365 Bauke Wijbrandi, Wilco Wijbrandi 255,0 (dnc) (dnc) dnc 23 dnf 20 27 dnc dnc dnc
36 308 René de Vries, Jeroen Veltheer 256,0 30 dnf (dnc) 26 27 31 32 (dnc) dnc dnc

Discard

  • Punten houden rekening met 2 aftrekwedstrijden
  • Regel A5.3 is van toepassing
  • RRS 2021-2024 Appendix A - Lage punten

Bijgewerkt op: 04-09-2022 13:32

ZW-Scoring 5.03.01.00
© 2018-2022, Gerhard Bouma, NL
Info: www.zw-scoring.nl