Oud voorzitter en erelid Jan de Wilde overleden

 

Oud voorzitter en erelid Jan de Wilde overleden

Geplaatst op 19-09-2023  -  Categorie: Algemeen

kaart-j-de-wilde


Jan was samen met Ed Hoppe (1910-2010) initiatiefnemer bij de oprichting van de Valkenklasse Organisatie (14 april 1967). In goed overleg besloten zij dat Ed de eerste voorzitter zou worden. Jan werd na zes jaar zijn opvolger.

In 1952 bouwde hij z’n eigen Valk. Hij vond het, naar eigen zeggen,nog best even spannend toen zijn boot in 1953 werd gemeten. Maar vanaf dat jaar was Valk 271 succesvol deelnemer aan heel veel wedstrijden. Met echtgenote Maaike behaalde hij in 1960 en 1963 het Nationaal Kampioenschap.

Voor zijn bestuurlijke verdiensten werd Jan in 1989 samen met de andere VAKO-oprichters, bij het 50 jarig bestaan van de Valk, door de Algemene Vergadering tot erelid benoemd.

Toen de 271 begin deze eeuw werd verkocht aan clubgenoten en Elfhoeven bestuursleden Nico Both en Maarten van Kampen bleef Jan de Valken toch intensief volgen. Meestal vanaf de prachtige Elburger Kotter, als de diepte van het kampioenswater dat tenminste toeliet. En waar hij zelden of nooit verstek liet gaan waren de jaarvergaderingen van de VAKO. Het slotwoord was voor Jan. Met humor, maar niet zelden ook stichtelijk en een enkele keer zelfs best kritisch. “Meneer de voorzitter, als ik u een advies mag geven: de vergadering mag best wat strakker worden geleid!” Gelukkig kon dat ook.

jan-de-wilde-speech

In 2022 verscheen Jan als officieel uitreiker van de Kampioenswimpel met de auto op het starteiland in Sneek en nog dit jaar doopte hij Valk 846. Nota Bene in Reeuwijk bij de watersportvereniging Elfhoeven.
Jan: “Deze boot heeft toch wel een meetbrief, he? Anders staan we hier met z’n allen voor niks!”

De VAKO is Jan de Wilde veel dank verschuldigd! Als oprichter, als bestuurslid, als (kritisch) volger en
als adviseur, gevraagd of ongevraagd!

Het Vako bestuur