Verslagen van de Sneekweek A & B

 

Verslagen van de Sneekweek A & B

Geplaatst op 12-08-2023  -  Categorie: Algemeen

talenten2

De Talenten Fimme (stuurman) de Daan hebben goed gepresteerd tijdens de Sneekweek. Momenten van storm tot windstiltes, je moest dit keer van alle markten thuis zijn. Lees het uitgebreide verslag HIER

 

Ook uit de B klasse was er nieuws. Hierbij een uitgebreid verslag van Valk 760, Henk Jan Moné met dochters Antina en Louise:

 

Onze eerste Sneekweek (in Valk B)


Normaliter verblijven wij tijdens de Sneekweek in verre buitenlandse oorden, maar dit jaar vielen de schoolvakanties van mijn dochters vroeg. Daarom waren wij voor het begin van de Sneekweek 2023 terug in Nederland en konden wij ons inschrijven. Voor het eerst. Voor wie ons nog niet kennen, met ‘wij’ en ‘ons’ doel ik op mijn tienerdochter Antina en ik, Henk Jan, van Valk 760 Mister Siss, de roze boot met de slang voorop (dus geen draak, zoals sommigen denken).

henk-jan
De Valken werden dit jaar gesplitst in een A en B. Wij waren ingedeeld in de B. Slechts een paar boten in de B kenden wij. Valk 845 Betty Boop met Ronald en Tony komen we bijna wekelijks tegen tijdens de zomeravondwedstrijdjes op De Kaag. Valk 846 Delies met Senne en Lukas maakte dit voorjaar indruk op ons tijdens de Paashaas op Reeuwijk. Deze twee Valken waren daarmee onze favorieten voor de eindoverwinning in de B.

De 86 ste Sneekweek kenmerkte zich door sterk wisselende windomstandigheden. Het begon op de zaterdag met een lekker windje 3-4 waarmee iedereen goed uit de voeten kan. Op de Poelen hadden wij een superslag en ineens lagen wij vlak achter Valk 845 op de tweede plaats! Ons kaartlezen ging helaas wat minder. In plaats van de voorgeschreven rode baan te varen, voeren wij de zwarte. Toen wij op de Poelen als enigen op weg waren naar boei 23, ontdekten wij onze fout, maar dit kostte ons wel een paar plaatsen. Een vierde plek was desondanks boven verwachting. De Betty Boop scoordehaar eerste 1.

Op zondag was de wind tijdens de wedstrijd 4-6. De dag begon met langdurig uitstel vanwege dwarrelwinden. Toen het aan de Valken was om te starten, waren er verschillende valse starts van de A en werd het geduld van de B nog meer op de proef gesteld. Voor de B was het de dag van Valk 849, de Blue Pearl van Daan en Siep. Niet alleen scoorden zij een fraaie 1, maar ook zorgden zij voor een vermakelijke show op de Poelen. Ver voorop liggend, stapte de bemanning (Siep of Daan; het was voor ons te ver om te zien wie er in de draad stond) ineens overboord en werd de bemanning door de trapezedraad voortgesleept door de boot. Van deze full body dip ging een groot remmend effect uit en de achtervolgers kregen weer wat hoop. Alleen was de onfortuinlijke bemanning snel weer aan boord. De voorsprong was iets geslonken, maar het lukte de 849 die tot aan de finish te behouden. Wij eindigden in de middenmoot op de negende plek.

Voor maandag en dinsdag werd een stevige wind 5-7 voorspeld. Gelukkig kregen wij zondagavond versterking van Louise, mijn jongste dochter. Louise wilde graag naar Sneek komen. Eerlijkheid gebied te zeggen dat het enthousiasme van Louise niet zozeer was gebaseerd op de deelname aan zeilwedstrijden, maar meer op de foto’s van de kermis in Sneek. Zondagavond waren wij daarom op de kermis te vinden. Toen Antina en Louise, ondanks de stromende regen, zowel in de zweefmolen ‘Around the World’ als in de ‘Hell Raiders Booster’ wilden, wist ik dat ik mij over de weersomstandigheden op maandag en dinsdag geen zorgen hoefde te maken. Hoewel wij ons perfect hadden voorbereid op de kermis, werd er op maandag door de Valken helaas niet gevaren. Om veiligheidsredenen besloot het comité om de wedstrijden van de Valken uit te stellen tot dinsdag. Gelukkig hadden wij onze museumjaarkaarten bij ons.

Op dinsdag waaide het nog harder dan op maandag. Het comité besloot de Valken toch te laten starten, maar bijna de helft van de Valken in de B koos er vrijwillig voor om niet te starten. Voor de Valken die wel gingen starten, was het een echte derde mannen dag, al leek de gemiddelde derde man wat zwaarder dan de 37 kg van onze Louise. De wedstrijd was kort maar hevig. Na drie rakken werd de wedstrijd bij de tweede bovenboei afgefloten. Verspreid op het meer lagen omgeslagen en gezonken boten. Verschillende boten hadden geen mast meer. Valk 820 was gezonken. Bij Valk 292, de Valk4You, had het gaffelbeslag het begeven waardoor het grootzeil was losgeschoten. De Betty Boop, voor de gelegenheid ook met een derde man, liet zich door de omstandigheden niet van de wijs brengen en won wederom. Wij voeren ook en eindigden als vijfde. Bij terugkomst in de haven stond het buis- en regenwater tot halverwege de vlonders. ’s-Avonds kon iedereen bijpraten op de traditionele Sneekweek Valken BBQ bij de waterskibaan. Wederom perfect georganiseerd en gepromoot door Margot.

Woensdag hardzeildag was een soort bijkomdag. Windkracht 3-4 voelde na de heftige dinsdag aan als een speels briesje. De Betty Boop, die bij de eerste bovenboei al weer voorlag, raakte richting benedenboei verstrikt in een G2 en ging samen met die G2 pirouetjes draaien. Ineens lagen wij samen met Valk 689 van Aafke en Symen voorop, wat bij mijn dochters tot buitengewoon veel enthousiasme leidde. Naar en op de Poelen was het voortdurend stuivertje wisselen tussen de 689 en ons. Bij boei 1, de laatste boei voor de finish, lagen wij voor, maar een header kwam voor ons precies op het verkeerde moment. Aafke, die de shifts beter had ingeschat, voer ons op de finishlijn voorbij en scoorde de 1. Zoals Antina ons gevoel toen verwoorden: “Wat kun je eigenlijk teleurgesteld zijn met een tweede plaats.” ’s-Avonds in het sushi-restaurant in Sneek was van de teleurstelling gelukkig niets meer te merken.

Windkracht 2-3 op donderdag was voor ons gevoel eigenlijk wat te weinig, maar we probeerden er het beste van te maken. Door de vele windshifts was er in de B sprake van zo veel positiewisselingen, dat wij op een gegeven moment geen idee meer hadden op welke positie wij lagen. Opnieuw werden wij op het laatste rak richting finish voorbijgevaren, ditmaal door Valk 157 van Sietse en Tijs. Uiteindelijk bleken wij op de zesde plaats te zijn geëindigd.

Winnaar op deze laatste dag was weer Valk 845 Betty Boop, die ook winnaar werd van Valk B in de Sneekweek 2023. Wij eindigden overall op de vierde plaats. Belangrijker nog dan deze klassering is dat wij genoten hebben van een geslaagd evenement!


Henk Jan Moné