Uitgebreid verslag NK Sprint 2023

 

Uitgebreid verslag NK Sprint 2023

Geplaatst op 13-06-2023  -  Categorie: Algemeen

De ingrediënten van een NK sprint: twee dagen, 15 starts, hijgende bemanningen en veel druppels zweet… En dat alles om de blauwe wimpel, de medaille, de eer, de Reinard Mulder trofee en het belangrijkste: de lol! Dit jaar werd het evenement weer gevaren op de Langweerder wielen en we zeilden precies boven op de ondiepte die iedereen gelukkig al lang vergeten is. Door het motiverende trekken en sleuren van het bestuur een mooie lijst met 18 boten aan de start. Jammer dat een ongelukje Hero verhinderde te zeilen.

 

Schitterend zeilweer, een knoop of 9 wind en een lekker zonnetje. We begonnen met de indeling in 4 groepen die op de zaterdag in wisselende combinaties tegen elkaar startten onder de U vlag. Dus geen ruimte voor een gedurfde start op het randje. Gezien mijn ruime score aan OCS en UFD uit vorige jaren beschouwde ik mijzelf als een gewaarschuwd mens…. Eerst drie startjes, toen een lunchpauze en daarna nog 6. Toen waren we wel toe aan een drankje en een hapje.

 

De vlagen oscilleerden van links naar rechts en varieerden ook enorm in kracht. We bleven maar schakelen met de trim en zoeken naar de juiste windshift. Op de lijst na de eerste dag een paar UFD’s maar afgezien daarvan ging het vrij keurig allemaal. Wel zag ik enkele flagrante overtredingen van de voorrangsregels waaruit geen protesten volgde. Dat hoort natuurlijk niet. Doorvaren over SB hoort niet en het bedekken ervan met de mantel der liefde hoort ook niet….

 

Gelukkig geen houtsplinters, nauwelijks onwelvoeglijke taal maar wel wat materiaalpech hier en daar. Agnes en Rogier moesten eerst iets onderdeks repareren en braken later ook nog de piekval. Dat was treurig voor hun klassement. Bij de 12 was ook iets los wat punten kostte. Aan het einde van de zaterdag tekende zich dus een gold en een zilvervloot af, aangevoerd door Menno en Marcel. We sloten de dag af met een heerlijke Indische maaltijd in de loods van de WSV en wat drankjes waarbij veel aandacht uitging naar de enorme 8 cilinder cabriolet van Tom waar je je opgerolde genua met gemak in de breedte in de achterbak kan leggen. Briljant.

cadillacstretch

 

Op zondag was de eerste start om 09:30 dus uitslapen was er niet bij. Zes wedstrijden te gaan, slechts gehinderd door een matineuze polyvalk en een reuzekruiser op toeren. Beide vaartuigen werden met enkele vriendelijke woorden gevraagd even een andere kant op te varen en dat deden ze.

 

Na 5 potjes waarbij alleen Menno en Freark nog wisten wat de stand precies was begon het spectaculaire matchracen in de pre start. De 45 wist zijn tegenstander weg te duwen richting Douwe Harms hoek en beide boten startten dan ook ruim te laat. Maar Menno en Marcel wisten met twee Ti Ta tovenaar kruisrakken toch nog beslag te leggen op de eerste plek terwijl Freark en Bart een 7 voeren. Dat betekende de eindoverwinning voor de 45 met één schamel puntje voorsprong. Het podium werd gecompleteerd door Hette en Johan. Knap werk weer mannen!

 

De zilvervloot werd gewonnen door krasse knarren Hugo en Durk, Koos en Eddie werden tweede en Agnes en Rogier op één punt derde.

 

Al met al was het een fantastisch evenement. Er werd hard gevaren en ook hard gelachen en zo hoort het. Volgend jaar weer, hou de wedstrijdkalender in de gaten!

 

Sipko

uitslagen-gold

uitslagen-silver

winnaars-nk-sprint-2023

 

Tevens een verslag vanaf het wedstrijdschip: KLIK HIER

Foto's volgen z.s.m. maar voor de eerste keer uitgebreide Drone beelden (Germen Geertsma) van een valken evenement: KLIK HIER

logo-dronebeelden