Verslag Gouwe Ouwe 2022

 

Verslag Gouwe Ouwe 2022

Geplaatst op 08-05-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Madelien Regeer

Gouwe Ouwe 2022

Het eerste volle weekend van mei bestellen ze in Rotterdam mooi weer en kan er dus gevaren worden op de Kralingse Plas met oud hout tijdens de Gouwe Ouwe. Zo oud en hout hoeft dat trouwens niet te zijn, want dit jaar mochten ook de FDs meedoen.
10 ingeschreven bootjes, maar wegens Corona bij de bemanning van de 28 slechts 9 valken op de startlijn. Dat is wel eens beter geweest in de jaren vóór Corona met tegen de 20 valken, dus zet nu vast 6 en 7 mei 2023 in de agenda, zodat we volgend jaar weer beter vertegenwoordigd zijn.
Gelukkig komt de wind dit weekend min of meer uit noordelijke richting, zodat de start toch nog een soort van in de wind is. Op zaterdag varen we in de ochtend eerst baan G en dat is een leuke route over de plas, maar met verdacht weinig kruisrakken. De 760 is als allerbeste weg en wij sluiten aan als 2e bij de bovenboei. Ergens in de loop van dat 1e rondje weten we Henk-Jan en Antina voorbij te varen en daarna zien we eigenlijk de rest van de valken niet meer terug. Voor de 760 zijn de 3 rondjes teveel van het goeie en zij hebben de rest van het weekend besteedt aan trainen op de Kaag, een prima keuze, want ook voor de andere valken is soms 3 echt teveel.
Na een lekkere lunch mogen we in de middag van start op baan i en dat levert wel iets meer kruisen op, maar het blijft de dag van de lange klappen over stuurboord. Nou is dat onze favoriet en we glijden heerlijk door het water, wellicht zit het geheim in de nieuwe lak? We varen vanaf de 1e boei vooraan en worden wisselend op de hielen gezeten door Kik en Jur. Op de kruisrakken lijken ze af en toe wat dichter bij te komen, maar onder spi weten we toch weer uit te lopen. Al met al wordt t eigenlijk nergens echt spannend. Als we over de finish komen blijken zowel Frans en Monique van de 439 als Hugo en Yoeri van de 76 de handdoek al in de ring te hebben gegooid. Twee eentjes op zaterdag, dat is een goed begin. Maar met Kik en Jur van de 93 en Cor en Jeroen van de 206 op een gedeelde 2e plek met allebei 6 punten, kan er nog van alles gebeuren.
Op zondag starten we al om 10 uur en dan is t nog behoorlijk fris. Wederom baan G en dat is met de wind die iets gedraaid is ten opzichte van gisteren op zich geen slechte keuze, ware het niet dat het rak tussen boei 7 en boei 5 (zeg maar richting de Chinees) een heel ingewikkeld en wisselend voor de winds-, halve winds- en aan de windsrak is met luwtes en draaiwinden, eigenlijk precies wat je van Kralingen mag verwachten. Wij komen ondanks een redelijk start als laatste bij de bovenboei en hebben grote moeite het doolhof tussen windwakken en windvlagen goed door te komen. Ook Cor en Jeroen gaan niet echt lekker in die 1e ronde. Zij weten halverwege de 2e ronde wel een magische vlaag te pakken en sluiten weer heel goed aan. Op een bepaald moment varen wij ook weer op een 4e plek, maar het blijft stuivertje wisselen met de 843 van Peter en Sandra en de 809 van Jacques en Hub. Uiteindelijk komen we zelfs de 76 met Hugo en Yoeri weer in het achterveld tegen en komen wij niet verder dan een 7e plek. Dat is een streep door ons klassement, want ze doen niet aan aftrekkers bij de Gouwe Ouwe.
De middagwedstrijd mogen we gelukkig nog weer een ander baantje varen. Baan C dit keer en godzijdank maar 2 rondjes. De start is interessant. Het lijkt hoog bij het schip, maar vlak voor de start draait de wind zodanig dat de pin door de meesten niet eens gehaald wordt. De 206 vaart het beste 1e kruisrak en die zien we de rest van de wedstrijd niet meer terug. Wij strijden met Kik om de 2e plek en weten weliswaar die strijd te winnen, wat ervoor zorgt dat Cor en Jeroen de winst overall pakken. Maar omdat Kik en Jur direct achter ons finishen, is in de eindstand de 2e plek voor hen en moeten wij genoegen nemen met brons. We weten wel de o-zo-belangrijke laatste strijd van de dag te winnen, namelijk wie ligt het eerst op de trailer? De prijsuitreiking is op z'n Rotterdams en het bleef vast nog lang onrustig bij de WSVR.
Volgend jaar weer wat meer valken op Kralingen? Het blijft namelijk een prachtig evenement.
Volgend weekend NK sprint op de Braassem. Schrijf je nog snel in, het wordt prachtig zeilweer en met 16 potjes in 2 dagen tijd, voldoende gelegenheid om te trainen! Wij zijn in elk geval van de partij. Rutger vaart zaterdag met gelegenheidsbemanning Stef en ik neem zondag de helmstok weer ter hand. Hopelijk tot volgend weekend.

Madelien Regeer, valk 704

uitslag-gouwe-ouwe-2022

winnaar-gouwe-ouwe-2022

Winnaar valk 206 Cor Visser (r) en Jeroen Kooi

tweede-plaats-gouwe-ouwe-2022

Kik van Swol (l) en Jur