Verslag NK Sprint 2022

 

Verslag NK Sprint 2022

Geplaatst op 16-05-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Madelien Regeer

NK sprint 2022.


Traditiegetrouw wordt er half mei gesprint. Voorheen altijd in Langweer, maar sinds een aantal jaar afwisselend in Noord en West als een heus NK sprint. En dit jaar is de plaats van handelen de Braassem. Er zijn maar net genoeg inschrijvingen om ook daadwerkelijk de medailles en verbondswimpels uit te kunnen reiken. Met 17 boten starten we allemaal op 1 lijn en dat maakt t wel zo leuk.
Ik heb op zaterdag een cursus van m'n werk in Eindhoven en dus heeft Rutger een oproepje geplaatst op de Kaagapp voor een gelegenheidsbemanning op de eerste dag. Stef reageert als eerste en alles is snel beklonken. Op zaterdagochtend laat de wind t nog even afweten, dus voldoende tijd voor koffie en een beetje bijkletsen. De eerste pot gaan Stef en Rutger direct lekker van start en scoren ze een 2e plek. Rutgers samenvatting van de rest van de zaterdag komt neer op meermaals het veroorzaken van een algemene terugroep en helaas eindigend met een OCS (wat anders een 3e plekje zou zijn).

Na de 1e dag staan Hette en Johan er riant voor, daarachter kan er nog van alles gebeuren. Iedereen heeft wel een aftrekker gevaren, maar er moeten in totaal wel 12 wedstrijden gevaren worden wil die er ook daadwerkelijk komen en de teller na de zaterdag staat pas op 5. Ik arriveer om 19 uur en ben precies op tijd om aan te sluiten voor de heerlijke barbecue. Het eten is goed verzorgd en de tap vloeit rijkelijk.

Koos, Eddie, Hub en wij kamperen op het terrein en genieten op zondagochtend van een lekker gebakken eitje met een kopje koffie. Vandaag mag ik weer sturen en neemt Rutger zijn gebruikelijke plekje voor de overloop weer in. Deze teamsamenstelling blijkt toch de succesvolste (gelukkig maar, ik hoef nog niet bang te zijn dat ik word ingeruild). De hele ochtend varen we bij de top 4 met 2 eerste plekjes en in totaal over de ochtend zelfs minder punten dan Hette en Johan, daar zijn we trots op. Het is ook wel echt heerlijk zeilweer. Een prachtig windje en zonnetje en steeds prima starts door het comité, al wisselt de wind wel behoorlijk qua richting en sterkte en dat wordt in de middag alleen maar erger. Na een broodje kroket mogen we in de middag nog 3 potten varen. De eerste middagwedstrijd zit t ons niet mee. We kiezen eens een keer voor een start bij het schip en zijn op zich niet slecht weg, maar die kant van het kruisrak bevalt toch niet zo. Helaas hadden we al een OCS als aftrekker. We revancheren ons weer in de 2e middagwedstrijd en met een mooie klap naar de bovenboei samen met de 753 en de 194 weten we er weer een tweetje uit te slepen. De laatste start wordt eruit gehaald vanwege te grote windshift. We mogen opnieuw op pad en ik ben nog nooit zo mooi bij het pin-end weggeweest (de paar prikkende boten onder me waren daar geloof ik minder blij mee). Deze laatste pot worden we 6e. We hebben geen idee hoe dit in het totaalplaatje optelt.

Hette en Johan worden soeverein eerste, maar daarachter blijkt er uiteindelijk maar 1 puntje tussen de 93 van Kik en Tim en ons te zitten, in het voordeel van de 93. Noemenswaardig zijn de mannen van het Talentenjacht. Waar ze zaterdag toch steeds achteraan zijn beland, weten ze op de zondag meermaals meerdere boten achter zich te houden. Ook de dames van de 383 zitten er af en toe lekker bij. En zeker goed zijn Einte en Friso, die op plaats 7 eindigen. De ex-talenten laten zien hoe een paar jaar meer ervaring in de valk kan leiden tot mooie resultaten, dus Stan, Niels, Vera, Merel en Janne: hou vol, jullie zijn hartstikke goed bezig! En voor de wat oudere rotten in het veld: goed gevaren en pas maar op, de nieuwe generatie komt eraan.


Madelien Regeer, 704

 

uitslagen

 

Een uitgebreid fotoverslag (met dank aan Niels Breukelaar en John Verhoek) klik HIER