Vuurdoop voor Talenten

 

Vuurdoop voor Talenten

Geplaatst op 25-04-2022  -  Categorie: Algemeen

Dit weekend tijdens de VOORKAAG hebben de Talenten hun debuut gemaakt. Stan en Niels waren van de partij.

Lees hier het verslag van hun Personal Coach Madelien Regeer:

Het weekend van 23 en 24 april wordt het zeilseizoen geopend op Sneek en de Kaag. Normaliter zijn Rutger en ik van de partij op het Sneekermeer, maar omdat Rutger voor zijn werk de Hollandse wateren tijdelijk heeft verruild voor de oceaan in de buurt van Tenerife, moeten we dit jaar aan ons voorbij laten gaan. Ik twijfel nog of ik zal proberen andere bemanning te regelen, maar er is pittige wind voorspeld en er liggen nog allerlei losse onderdelen van de 704 her en der in huis. Ik rij ook nooit met de trailer, dus voldoende excuses om de opening aan me voorbij te laten gaan.
Zaterdag waait t flink en het fietstochtje dat ik maak langs de Rotte Meren, eindigt met een pittig stukje wind tegen. Eenmaal weer thuis vraag ik me af hoe t de zeilers is vergaan en op dat moment komt er een berichtje op WhatsApp van onze verse Talenten dat ze wel een 3e man kunnen gebruiken op de zondag. Dat laat ik me geen twee keer zeggen en ik vraag of een 3e vrouw ook oke is. We spreken af om 9 uur bij de Kaagsocieteit.
Zondag waait t net iets minder hard dan zaterdag, maar er staan nog steeds flinke vlagen, dus het 3e paar handen en de extra kilo's op de rand die ik meebreng, komen goed van pas. Het is dit jaar precies 10 jaar geleden dat Rutger en ik in het Talentenjacht voeren en ik kan me onze eerste mijlen nog goed herinneren. Het gehannes met alle touwtjes, trapeze, spinaker en joystick, het is toch echt wel wennen, zo'n wedstrijdvalk.
We tuigen lekker op tijd op, om nog even wat oefentijd te hebben voor de start. Even snel de spinaker aanslaan, die was wel mee, maar zat nog in de zeilzak. Dat was ze op zaterdag nog net iets te heftig, maar vandaag gaat dat vast goedkomen. Nadat we 2 minuten onderweg zijn, komt opeens de gaffel naar beneden zetten, dus we varen snel weer terug. Kennelijk zat de piekenval niet helemaal goed vast, kan gebeuren. Dus, mast omlaag, opnieuw inrijgen van de val, mast weer omhoog en hupsakee, gaan maar weer. We hebben nog net tijd voor een stukje aan de wind en wat overstagen. Wat tips omtrent t gebruik van de overloop bij harde wind zorgen meteen al voor meer rust aan boord en betere controle. Rond het 4 minutensein zijn we weer bij de lijn en kunnen we ons opmaken voor de 1e start. Stan kiest een mooi plekje op de lijn, maar had nog wel wat eerder kunnen beginnen met vaart maken. Gelukkig is iedereen een beetje aan de late kant, dus zitten we er eigenlijk best nog wel lekker tussen. Onder ons gaat Rogier met de 839 overstag, maar hij kan niet voor ons langs en tackt dus weer terug. Wij hebben inmiddels alle ruimte en gaan op weg naar de 1e bovenboei. De overstagen kosten nog vrij veel tijd, snelheid en hoogte en de fokkeschoot is wat te dik voor de blokken, dus dat is met volle kracht trekken voor Niels en mij. Kortom we komen er in dit eerste kruisrak achter dat we beter kunnen kiezen voor de lange-klap-techniek. Het eerste voor-de-windse rak kijken we nog even de kat uit de boom. We verliezen niet heel veel terrein zonder spi en sluiten redelijk goed aan bij de benedenboei. Na het tweede kruisrak liggen we wel wat verder achter, maar vervolgens is er een prachtig reachrak door het Stoombotengat. Te hoog voor de spi, ook voor de die-hards. Alhoewel we later horen dat Frans best had gewild, maar dat hij Monique had beloofd dat als ze ver genoeg voor zouden liggen, dat t dan niet zou hoeven. Mildheid komt met de jaren... Op het Norremeer en de Dieperpoel komen we er weer lekker bij. Het aan-de-windvaren gaat steeds beter en met niet teveel overstagen houden we de rest toch aardig in de gaten. Plots zien we de 839 omdraaien, panne met een gebroken trapezedraad begrijpen we later. We zwaaien naar Tim, die foto's staat te maken op de kant. Langs Hoogenboom bespreken we hoe we kunnen gaan spinakeren en wat de te nemen stappen zijn. Het wordt wel een loefhijsje, maar dat gaat eigenlijk prima en met de mooie oranje spinaker op, komt t Talentenjacht pas echt goed tot z'n recht. Daarna is het wel een beetje tochtje varen met een prachtig planeerrak, spirak, planeerrak en dan nog een laatste kruisrak op het Zweiland. Onder spinaker komen we de finish over met drie blije gezichten.
Na de lunch mogen we nog een potje en het is niet per se minder gaan waaien. We starten lekker en met name het eerste stuurboordrak gaat fantastisch, we gaan als 3e om de bovenboei! Daarna spinaker omhoog en de diepte in. Om het grijpen onder spi nog maar even te vermijden zorgen we dat we op tijd gestreken zijn en draaien we met een mooie bocht om de benedenboei. Het tweede kruisrak gaat helaas iets minder goed, maar na een lekker planeerrakje vinden we op het Norremeer toch weer de aansluiting. Frans en Monique zijn al in geen velden of wegen meer te bekennen, maar de 814, 108 en de 845 hebben een mooie strijd om plek 2. Nu ligt de spi wel aan stuurboord en dus gokken we het erop om het hele rak terug naar het Zweiland te spinakeren. Wellicht iets te overmoedig van mij, want t is maar net bezeild onder spi en dus best wel doorpezen voor de mannen, maar het lukt precies. Het volgende planeerrak gaat helemaal fantastisch totdat plots de schoot uit de klem schiet. Een nat pak voor Niels en een flinke splash voor Stan en mij. Bij Niels komen de kroketten van de lunch bijna weer omhoog, maar hij herpakt zichzelf snel en we stormen zo weer door. Om op adem te komen, houden we de spi nog even in de zak en focussen ons op goede boothandeling en boeirondingen. Omdat ik het niet kan laten, hijsen we op het laatste rak naar de finish nog 1 keer en ook al komen we als 5e (en laatste van de overgebleven valken) over de lijn, we voelen ons toch winnaars!
Het was een prachtige zeildag die wordt afgesloten met bier in de zon op het terras. Veel beter wordt het niet! De mannen zijn vol inspiratie en gaan verder trainen voor de NK sprint en de zomeravondwedstrijden. Met name boathandling bij overstag, aan de wind, spinakeren en gijpen verdient oefening en ze gaan hiermee aan de slag met allerlei tips in de zak. Hopelijk voor ze met iets minder wind, want dit was wel een aardige vuurdoop, die ze toch heel prima hebben doorstaan!


Madelien Regeer, normaal valk 704, maar nu voor 1 dagje weer Talentenjacht

Voor foto's klik HIER

Foto's o.a. van: Hub Sillen, Tim Ronde, Malou Wagner