Zeer geslaagd NK 2023 Amstelmeer

 

Zeer geslaagd NK 2023 Amstelmeer

Geplaatst op 04-09-2023  -  Categorie: Algemeen

NK Valk op het Amstelmeer

Dit jaar begint het NK goed. Door een vormfout hoeven we gelukkig niet te meten. Er zijn vast een hoop valkzeilers die vinden dat het meten erbij hoort, maar voor mij hoeft het niet zo. Dat gedoe met de schaaf langs roerblad of giek omdat die net 3 mm te lang is, wat een onzin. Maar goed, de puristische valkzeiler denkt daar waarschijnlijk anders over.

In elk geval scheelt het iedereen een hoop tijd en dus kan er gewoon op vrijdagochtend gekraand worden. We rijden al wel op donderdagavond naar Noord-Holland om bij mijn ouders, vlak bij Alkmaar, te logeren. Zij passen dit weekend op Yenthe zodat wij lekker kunnen varen. Het is ons eerste valkevenement sinds het NK vorig jaar. Bij het uitpakken van de boot blijken er een paar tijdelijke bushfixes van eerder die inmiddels een vrij permanent karakter hebben gekregen. Maar hij drijft nog en zelfs de trapezebroek blijkt nog aan boord te liggen.

Het palaver wordt voorafgegaan door een toespraak van de locoburgemeester, speciaal voor die ene Duitse Javelinzeiler in het Engels. We krijgen een mooie geschiedenisles over het ontstaan van het Amstelmeer. Als de wedstrijdleider ons heeft toegesproken kunnen we ons klaar maken voor vertrek. De eerste dag staan er 3 potjes gepland. We hebben geen tijd meer voor een proefrakje, dus is het starten en maar zien waar we uitkomen. Het is een mooie baan waarbij we de Javelins eigenlijk helemaal niet tegenkomen. Ik ben ook erg gecharmeerd van de gate onderaan het downwind rak. Steeds de keuze: "zullen we links of zullen we rechts?". We starten op ons favoriete plekje, links van het midden. Het waait niet hard, maar het loopt toch best aardig. We kiezen de linkerkant van de baan en komen dus over stuurboord bij de bovenboei aan. Het is even frummelen, maar we komen er toch aardig tussen. Downwind gaat de spinaker omhoog en het verbaast ons hoe goed de routines er nog in zitten. Natuurlijk kan het nog gesmeerder, maar het valt allemaal niet tegen. Op deze eerste dag varen we een 8e, een 11e en een 7e plek en staan we overall 8. Menno en Marcel zijn met 3 eerste plekken van de buitencategorie. Daarachter is wat wisselend gevaren en zijn het met name de Friezen die de voorhoede bepalen. Opvallers zijn Henk-Jan en Antina met een 3e plek in de eerste wedstrijd en Talenten Daan en Fimme met een 2e plek in de tweede wedstrijd. We zijn op tijd terug aan de wal en na een napraatbiertje bij de gebroeders Mulder voor de caravan houden wij het voor gezien. We hebben wel begrepen dat het tot in de late uurtjes gezellig was in de marinekantine.
Op zaterdag starten we om 10 uur met 5 wedstrijden back-to-back in de planning. Genoeg proviand mee dus. We beginnen met een rondje observeren vanuit de achterhoede. Op het spirak neemt Rutger de tijd om als razende reporter wat foto's en een filmpje te maken. Het is een mooi gezicht, al die valken met hun gekleurde spinakers. We weten toch nog wat plaatsjes op te schuiven, maar het plan om vandaag geen aftrekkers te varen, kunnen we meteen al laten vallen. De tweede pot zitten we er beter bij en lukt het om lekker mee te varen in de voorhoede. We worden 6e en het veld is zo ver uit elkaar getrokken, dat we mooi wat foto's bij de finish kunnen maken van de andere boten. Het duurt even, maar dan mogen we opnieuw opstellen voor de start. We zien al aan de Javelins dat de pin erg hoog ligt en tijdens onze start is hij niet eens bezeild over bakboord. Het levert een behoorlijke puinhoop op, maar we komen er wonderwel heel aardig uit en zijn opnieuw in de voorhoede te vinden. Het is spannend en best wel wat stuivertje wisselen met de andere boten, maar uiteindelijk varen we in het laatste spirak nog 2 bootjes voorbij en scoren we een mooie 4e plek. Daarna staan er nog 2 potjes op het schema, maar is het duidelijk dat bij ons de spanningsboog niet meer zo strak staat. Bij beide starts is het pin-end wederom erg hoog en we zijn hoogst verbaasd dat er geen enkele UFD is. Het ene rak gaat beter dan het andere rak, maar gemiddeld zitten we in de middenmoot met een 15e en 18e plek. We zeilen terug naar de wal en besluiten de boot al op de trailer te zetten. Het is niks voor ons om het al voortijdig voor gezien te houden en eerlijk gezegd vind ik ook dat het niet hoort. Maar met de windvoorspellingen voor zondag lijkt het erop dat er niet meer gevaren gaat worden. En dan kunnen we onze tijd beter aan onze kleine matroos besteden dan eindeloos wachten op wind die niet komen gaat. Mijn ouders zijn met Yenthe voor de barbecue gekomen en dat is erg gezellig. Het eten is goed geregeld en de plaatselijke slager staat zelf zijn vlees te bakken. Om een uur of 9 haken wij de valk aan de auto en rijden we terug naar Alkmaar. We hebben heerlijk gezeild en waren het zowaar niet eens echt verleerd, maar we zijn wel van plan om komend seizoen weer iets vaker van de partij te zijn, want het blijft toch wel erg leuk dat valkzeilen. En ik pleit voor een jaarlijks evenement op het Amstelmeer. Wat een mooi wedstrijdwater: lekkere open plas, geen geslalom om eilanden of trekwalletjes waar alleen de lokale zeilers van weten. En natuurlijk goede faciliteiten en bereikbaar voor zowel Noord als West. Wat mij betreft mag het NK hier wel elk jaar zijn. O ja, en de Nederlands Kampioenen 2023? Dat zijn (natuurlijk) weer Menno en Marcel, gefeliciteerd mannen!


Madelien Regeer, valk 704

UITSLAGEN

foto's en filmpjes volgen z.s.m.